انواع موجودی کالا

انواع موجودی کالا : می دانیم که موجودی کالا شامل موجودی های جنسی ، مواد خام ، محصول نیمه تمام ، کالای ساخته شده و ملزومات می باشد.
در غالب موسسات تجاری و فروشگاه ها ، موجودی های جنسی نوع منحصر موجودی کالا را تشکیل می دهد.
به عکس سازمان های صنعتی و تولیدی ، موجودی کالا از مواد خام ، محصول نیمه تمام ، کالای ساخته شده و ملزومات تشکیل می شود.
موجودی های جنسی (در توضیح انواع موجودی کالا) :
موجودی های جنسی یا مال الاجاره یا کالا در معنای اخص کلمه ، شامل انواع کالاهایی است که در فروشگاه ها و عمده فروشی ها و تجارت خانه ها به منظور فروش خریداری و نگاهداری و به مشتریان عرضه می شود.
این موجودی ممکن است شامل انواع مواد خام مصرفی ، مواد ساخته شده یا هر دو آنها باشد.
مواد خام :
مواد خام ( یا مواد به طور مطلق ) عبارت است از کلیه مواد و کالاهایی است که به منظور ساخت و تغییر شکل آن توسط یک سازمان صنعتی خریداری شده و در آن سازمان هنوز در هیچ یک از مراحل تولید قرار نگرفته است.
نکته مهم :
نکته مهمی که باید در نظر داشت این است که ممکن است شی ئی در موسسه فروشنده ، کالای ساخته شده باشد ولی از نظر موسسه خریدار مواد خام تلقی شود.
مثال :
مثلاً پنبه پاک شده از نظر کارخانه پنبه پاک کنی کالای ساخته شده و از نظر کارخانه ریسندگی مواد خام ، نخ از نظر کارخانه ریسندگی کالای ساخته شده و از نظر کارخانه بافندگی مواد خام ، پارچه از نظر کارخانه بافندگی کالای ساخته شده و از نظر کارخانه دوزندگی مواد خام می باشد.
همچنین سنگ آهن برای کارخانه ذوب آهن مواد خام و مثلاً ورق آهن کالای ساخته شده کارخانه مذکور تلقی می شود ، در حالی که همین ورق آهن در انبار یک کارخانه سازنده میز و صندلی فلزی مواد خام به شمار می آید.
محصول نیمه تمام (در توضیح انواع موجودی کالا) :
محصول نیمه تمام یا کالای در جریان ساخت ( یا آنچه به زبان انگلیسی ” کار در جریان ” و گاهی کالاهای در جریان تغییر ” نامیده می شود ) ، عبارت از مواد خامی است که در جریان تولید قرار گرفته و پس از طی مراحل دیگر تبدیل به کالای ساخته شده خواهد شد.
مثال :
مانند پارچه ای که در کارخانه ریسندگی در جریان بافت می باشد ولی هنوز رنگ و آهار به آن نزده اند.
یا قطعات آهن ورق که به اندازه لازم برای میز و صندلی فلزی بریده شده ولی هنوز به شکل میز و صندلی در نیامده یا این که به این شکل در آمده ولی هنوز رنگ و پرداخت نشده است.
بدیهی است قیمت محصول نیمه تمام در هر مرحله شامل بهای مواد خام مصرفی ، دستمزد کارگر و هزینه های عمومی ساخت آن در همان مرحله می باشد.
ملزومات :
ملزومات یا ملزومات مربوط به تولید ، در حقیقت عبارت از مواد خام کمکی است که در جریان تولید کالا مورد استفاده قرار می گیرد ، بدون این که قسمت خاصی از آن را تشکیل دهد مانند روغنی که به هنگام تولید کالا به ماشین آلات زده می شود و یا این که سهم ناچیزی از کالای ساخته شده را تشکیل می دهد مانند میخ و رنگ که در تولید محصولات صنعتی به کار می رود.
انواع ملزومات (در توضیح انواع موجودی کالا) :
درسازمان های صنعتی ملزومات معمولاً شامل سه نوع است :
ملزومات کارخانه ؛
ملزومات مربوطه به قسمت توزیع و فروش ؛
ملزومات اداری ؛
برخی از حسابداران از نظر این که ملزومات در حقیقت نوعی پیش پرداخت هزینه می باشد ، آن را از جمله موجودی ها تلقی نمی کنند و در گروه پیش پرداخت های هزینه قرار می دهند.
و بعضی دیگر معتقدند که در موسسات صنعتی باید از سه نوع ملزومات فوق ، نوع اول را در طبقه موجودی ها و انواع دوم و سوم را در گروه پیش پرداخت های هزینه طبقه بندی کرد.
نکته (در توضیح انواع موجودی کالا) :
بدیهی است ، بحث در مورد موجودی ها شامل نکات حساس و دقیق دیگری چون مسائل مربوط به موجودی کارهای ساختمانی ناتمام ( از جمله موجودی های مقاطعه کاران ) ، موجودی حیوانات اهلی ( موجودی دامداران و دارندگان موسسات مرغداری ) ، موجودی انبار کارخانه های برق و سازمان های آب و تلفن و گاز و نظایر آنها نیز می گردد.
لکن این مطالب موضوع مباحث عالی تری است که در مقالاتی مجزا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.