حسابداری

حسابداری چیست [تعریف انواع حسابداری شرکتها، صنعتی، دولتی]

در این مقاله توضیحاتی از ابتدای تاریخچه حسابداری تا تعریف حسابداری چیست، اصول و انواع حسابداری صنعتی، بازرگانی، مالی، مالیاتی، دولتی، مدیریت، فروشگاهی، آینده شغلی و حقوق این رشته در ایران، آمریکا و کانادا ارائه خواهد شد. حسابداری (Accountig) کلمه به معنای نگهدارنده حساب است و به بررسی و پردازش عملکرد واحدهای اقتصادی می پردازد و به نتایج مطلوبی دست پیدا می نماید و لذا زبان تجارت نامیده می شود زیرا که از طریق تهیه و ارائه گزارش های مالی متنوع، اطلاعات لازم را درباره واحدهای اقتصادی در اختیار اشخاص ذینفع، ذیعلاقه و ذیحق قرار می دهد.

تعریف خلاصه حسابداری

طبق «بیانیه اساسی تئوری حسابداری»: حسابداری عبارت است از فرایند شناسایی، و اندازه گیری و ثبت و گزارشگری اطلاعات اقتصادی برای تصمیم‌گیری‌های آگاهانه به وسیله استفاده‌کنندگان آن اطلاعات. بیانیه در تشریح این تعریف آورده است بر اساس دیدگاهی جامع، «اطلاعات حسابداری» را می‌توان «اطلاعات اقتصادی» تلقی کرد.

گاهی اوقات به اشتباه از مفهوم دفترداری برای تعریف حسابداری استفاده می‌شود؛ درحالی که دفترداری بخشی از حسابداری است . دفترداری عبارت است از: فن ثبت، طبقه بندی و خلاصه‌سازی مبادلات واحد تجاری. البته این عملیات در گذشته صرفاً در دفاتر حساب انجام می‌شد. اما امروزه ثبت‌های حسابداری با استفاده از نرم افزارهای حسابداری توسط رایانه انجام می‌شود. حسابداری مفهوم وسیع تری از دفترداری را دربر می‌گیرد. در واقع دفترداری بخشی از وظایف حسابدار است.

همه حسابداران از مجموعه قواعد یکسان تحت عنوان اصول پذیرفته شده حسابداری و استانداردهای حسابداری برای تهیه گزارش‌های مالی استفاده می‌کنند

تاریخچه حسابداری

بعضی از افراد تاریخچه حسابداری را منوط به حدود 3600 سال قبل و بعضی آن را مربوط به 500 سال قبل ، یعنی از زمان لوکا پاچولی نموده اند لیکن به نظر با مطالعه تاریخچه انسانی فوق الذکر و اندکی تامل ، به راحتی می توان به این باور رسید که حسابداری جزو لاینفک زندگی اشخاص از ابتدای عصر باستان بوده است. انسان اولیه بایستی نیازهای خود را محاسبه می نمود تا بتواند براساس آن به کار و تلاش بپردازد و بعدها نیز هر چه جوامع رشد نمود نیاز به حسابداری پیوسته بیشتر شد و لذا با اطمینان می گویم که عمر حسابداری معادل عمر بشر است. این موضوع با مشاهده سنگ واره های قدیمی به خوبی قابل لمس است.

با به وجود آمدن تجارت های در سطح کلان و یا صنایع تولیدی عظیم ، نقش حسابداری برجسته تر شده و غیر قابل حذف بودن آن به خوبی محرز است.

.

حسابداری چیست؟

در عهد باستان ، آدمی کار می کرد و تمامی نیازهای خود را تامین می نمود یا به بیانی دیگر نیازهای هر شخص صرفاٌ می توانست به اندازه توان وی باشد. هر چه زور بازو و توان بیشتر ، زندگی راحت تر. این گونه ی زندگی همانند زندگی حیوانات در جنگل است. آنها نیز صرفاٌ به اندازه ی توان و قدرت خود قلمرو دارند و به رفع نیازهای خود می پردازند. لیکن در جوامع انسانی آن زمان کم کم رشد جمعیت به وجود آمد و با زیاد شدن تعداد انسان ها ، قلمروها محدود شد، آدمی نیز بنا ندارد که مانند حیوانات مدام در حال جنگ با هم نوعان خود باشد و لذا مجبور به تعامل با دیگران شد. این تعامل در ابتدا در حد کار مشترک بود و سپس تبادل کالا. این تبادل کالا یا معاملات پایا پای فصلی جدید در زندگی بشری را گشود.

انسان ها دیگر نیاز به تلاش برای به دست آوردن تمامی نیازهای خود نداشتند، قسمتی را خود مستقیم به دست می آوردند و برای سایر نیازها دست به تبادل کالا می زدند. لیکن این فصل از زندگی بشری با رشد بیشتر جوامع و افزایش حجم تولیدات و تبادلات با مشکل مواجه شد. مثلاً کسی که تخم مرغ تولید می نمود و فرض کنیم هزار عدد از آن را داشت همواره بایستی برای پیدا کردن متقاضیان این کالا تلاش می کرد و از آنجایی که نیاز افراد به کالایی خاص محدود است ، در صورتی که موفق به پیدا نمودن مشتری برای کالای خود نمی شد ، تخم مرغ های مانده ، فاسد شده و زحمات افراد بر باد می رفت.

این موضوعات و نیز پیدایش نیازهای بیشتر و جدید بشری ، آنان را بر آن داشت تا کالاهایی را به عنوان کالاهای پایه شناسایی و تبادلات را بر اساس آن انجام دهند و لیکن این بخش از زندگی بشری نیز دوامی نیاورد و انسان مجاب به استفاده از پول به عنوان واحد مشترک برای تبادلات شد. با صنعتی شدن جوامع بشری نیازهای افراد پیچیده تر و با گسترش صنایع ، نوع زندگی ها متفاوت شد.

به راستی حسابداری چیست؟ به زبانی ساده، بهحساب نمودن ، حسابداری گویند. حسابداری در انسان های اولیه همان محاسبه نیازها و سپس محاسبه تبادلات و بعدها با افزایش واحدهای پولی ، انواع جدیدی از حسابداری به وجود آمد.

برای حسابداری در نوع پیشرفته تعاریف گوناگونی ارائه شده است و لیکن اگر بخواهیم تعریفی جامع از حسابداری مدرن ارائه نماییم می توان گفت:

“حسابداری فن ثبت، طبقه بندی و تلخیص فعالیت های مالی یک موسسه در قالب اعداد قابل سنجش به پول و تفسیر نتایج حاصله از بررسی این اعداد.”

به بیانی دیگرحسابداری رشته ای از دانش است که با کاربرد آن ، اطلاعات مربوط به معاملات و عملیات مالی و رویدادهای دارای اثر مالی به طور منظم:

  • جمع آوری
  • تجزیه و تحلیل
  • برحسب پول به عنوان مقیاس مشترک سنجش ، اندازه گیری
  • به ترتیب وقوع ، ثبت
  • در گروه های همگن ، طبقه بندی
  • و در صورت های مالی گوناگون تجمیع و تلخیص

می شود و در قالب گزارش های مفهوم در اختیار اشخاصی قرار می گیرد که می خواهند درباره امور موسسه یا داد و ستدهای خود با آن آگاهانه تصمیم بگیرند.

حسابداری زبان مشترک برای انتقال اطلاعات مالی است و غالبا آن را زبان تجارت می نامند.

گزارش های ارائه شده توسط بخش حسابداری ، قابل استفاده برای افراد داخل سازمان مانند مدیریت ، سهام داران و غیره و نیز قابل استفاده برای افراد خارج سازمان مانند بانک ها و سرمایه گذاران جدید در راستای بررسی وضعیت مالی واحد اقتصادی می باشد.

مقاله مرتبط »» تفاوت حسابداری و حسابرسی چیست؟

حسابداری چیست

چرا به حسابداری نیاز داریم؟

با توجه به توضیحات فوق الذکر، مدیریت هر واحد اقتصادی، اعم از کوچک یا بزرگ و صرف نظر از انواع واحد های اقتصادی، نیاز به اطلاعاتی دارد که بتواند بر اساس آن به بررسی شرایط کسب و کار خود بپردازد و بر اساس آن اطلاعات تصمیماتی را برای واحد خود بگیرد.

حال آیا چه کسی می تواند این اطلاعات را در اختیار مدیریت قرار دهد؟ آیا کارگران می توانند چنین اطلاعاتی را منتقل نمایند، نه تنها آنها نمی توانند که بلکه سرکارگران و حتی مدیران جزء واحد اقتصادی نیز نمی توانند چنین کنند. تنها بخشی که می تواند چنین کاری انجام دهد، تنها بخش مالی و حسابداری آن مجموعه می باشد و لذا همواره مدیران به فعال بودن بخش حسابداری محتاج هستند و بدون آن نمی توانند مدیریت موفقی ارائه دهند.

صاحب نظران، مدیریت را مغز هر واحد اقتصادی می نامند و حسابداری نقش قلب آن را دارد زیرا که اطلاعات را جمع آوری و به مغر می رساند تا مغز بتواند درست عمل نموده و تصمیمات مطلوبی بگیرد و لذا زمانی زنده بودن و زندگی معنا دار است که مغز و قلب در کنار هم فعالیتی کامل داشته باشند.

هدف شغل حسابداری

با توجه به توضیحات فوق و براساس تعاریفی که از حسابداری ارائه شد، هدف نهایی حسابداری ارائه گزارشاتی مطلوب و کاربردی است و برای دستیابی به آن باید به بررسی و تحلیل اطلاعات بپردازد.

واحد حسابداری کلیه اطلاعات مالی را جمع آوری، طبقه بندی، بررسی و تحلیل می نماید تا بتواند گزارشاتی جامع ارائه دهد. گزارشات ارائه شده بسیار حیاتی برای ادامه زندگی واحد اقتصادی می باشد و توسط مدیران داخلی و نیز سهام داران و دیگر استفاده کنندگان خارج از سازمان کاربردی است و زمینه ساز ایجاد تصور اقتصادی آتی در ذهن خوانندگان آنها را داراست.

افراد خارج از سازمان با مطالعه گزارشات می توانند مدیریت را تحلیل نمایند و آتیه واحد اقتصادی را پیش بینی نموده و برای بانک های وام دهنده و نیز سرمایه گذاران ، نقشی حیاتی دارد.

اصول اولیه حسابداری چیست

حسابداری نیز مانند تمامی دیگر علوم و مشاغل دارای اصول خاص خود است. این اصول شامل اصول اولیه و اصولی اصلی و ثانویه می باشد.

در این قسمت به بیان اصول و اصطلاحات اولیه آن می پردازیم :

دارایی ها : موارد متعلق یا خریداری شده است که دارای ارزش اقتصادی هستند. توجه داشته باشید که دارایی ها معمولاً شامل موارد نقدی و موارد نامشهود مانند سرقفلی و حق ثبت اختراع است.

بدهی: تعهدات شغلی است که باید بعداً پرداخت شود.

درآمد: مبلغی است که در ازای کالاها یا خدمات ارائه شده از مشتریان دریافت می شود. درآمد ممکن است توسط شرکت تحت مبنای تعهدی یا نقدی تشخیص داده شود.

هزینه ها: هزینه مربوط به تولید محصول یا خدمات یا دارایی های صرف شده یا مصرف شده در یک بازه زمانی مشخص است.

معاملات: حرکات مالی و وقایع موجود در طبقه بندی های فوق است.

گزارش نویسی: پس از حل و فصل همه معاملات تجاری فوق ، وظیفه کنترل کننده ارائه سود یا زیان خالص برای یک بازه زمانی مشخص است.

در مجموع برای انتخاب شغل حسابداری باید بدانید که اصول اولیه حسابداری چیست و انواع زیر شاخه های مربوط به این این رشته چه می باشند. از طرفی، اگر شرکت یا سازمانی دارید که برای محاسبه میزان درآمد آن نیاز به علم حسابداری دارید باید فردی مطمئن و با تجربه را انتخاب کنید و قبل از هر چیز مشخص کنید که چه نوع حسابداری برای کسب و کارتان مفید می باشد. همچنین بازه زمانی مورد نیاز برای دسترسی به گزارش ها را نیز برای حسابدار تعیین نمایید.

اصول حسابداری چیست

اصول حسابداری

منظور از اصول مورد قبول حسابداری مجموعة قواعد و دستور العمل هایی است که طی تاریخ حسابداری به تدریج عنوان گردیده و مورد پذیرش حسابداران دنیا قرار گرفته است. در ایران فهرست مشخصی از اصول حسابداری که مورد قبول و پشتیبانی حسابداران و کارشناسان مالی ایران باشد ارائه نگردیده است و معمولاً اصول حسابداری مورد قبول حسابداران دیگر کشورها در ایران نیز به کار گرفته می شود.

به کارگیری اصول مورد قبول حسابداری باعث می شود که صورت های مالی تهیه شده توسط حسابداران مختلف دارای معانی نسبتاً مشابهی باشد و از اعمال سلیقه شخصی در بسیاری از موارد جلوگیری به عمل آید. اصول مورد قبول حسابداری یک مجموعة راکد و ثابت نیست.

1- اصل شخصیت جداگانه

به موجب این اصل در ثبت فعالیت های مالی امور مؤسسه به طور مستقل و مجزا از امور مربوط به مدیران م صاحبان موسسه در نظر گرفته می شود.بنابراین هنگام ثبت فعالیت های مالی یک موسسه حسابدار باید از خود سوال کند که معامله مورد نظر از دیدگاه مؤسسه چه نتایجی داشته است و فقط این نتایج را در دفاتر ثبت نماید.

به عنوان مثال اگر صاحبان مؤسسه وامی دریافت و وجه را برداشت نمایند حسابدار باید در دفاتر مؤسسه ، صاحب حساب مؤسسه را بدهکار و حساب بانک را بستانکار نماید. اصل تفکیک شخصیت در کلیه شرکت ها و مؤسسات حتی مؤسساتی که متعلق به یک نفر است نیز می بایست رعایت شود.

2- اصل سنجش پولی

وقایعی که در حساب ها ثبت می شوند به وسیله واحد اندازه گیری مشترکی که پول می باشد ، بیان می گردد. به عنوان مثال چنانچه موسسه ای مبلغ 1.000.000 ريال وجه نقد ، مقدار 100 تن مواد اولیه و تعداد 1000 واحد کالای ساخته شده داشته باشد ، برای نشان دادن جمع دارایی های این مؤسسه نمی توان مبلغ ، تعداد و مقدار را با هم جمع نمود ، بلکه باید نخست همه آنها را به یک واحد اندازه گیری مشترک که همان پول می باشد ، تبدیل و سپس اقدام به جمع آنها نمود.

از آنجایی که اطلاعات حسابداری فقط شامل آن دسته از وقایعی می گردد که می توان با زبان پولی بیان کرد ، بنابر این نمی توان از حسابداری انتظار داشت که تمام وقایع را دربارة یک موسسه بیان کند. به عنوان مثال استخدام یا در اختیار داشتن یک کارگر ماهر یا یک مدیر فروش خوش اخلاق و خوش بر خورد ، با اینکه در وضعیت شرکت تاثیر به سزایی دارد، ولیکن چون قابل سنجش به پول نیست ، در حساب ها ثبت نمی شود.

3- اصل تداوم فعالیت (وجود مداوم موسسه)

اصل تداوم فعالیت در حسابداری بر این فرض استوار است که یک مؤسسه در آینده به فعالیت های خود ادامه داده ، کلیه دارایی ها را نخواهد فروخت و با پرداخت نهایی طلب بستانکاران و حقوق صاحبان خود ، دست از ادامه فعالیت بر نخواهد داشت.

به همین دلیل عملیات حسابداری بر مبنای اصل تداوم ، فعالیت می نماید. به عنوان مثال ماشین آلات تولیدی یک موسسه معمولاً متناسب با ارزش جاری تعدیل نمی شود چه فرض آن است که این ماشین آلات در آینده به فروش نخواهد رفت بلکه از آنها در عملیات آینده موسسه استفاده خواهد شد.

البته مواردی نیز وجود دارد که اصل تداوم فعالیت عملاً قابل اجرا نیست. به عنوان مثال اگر موسسه بخواهد منحل شود در این صورت ، صورت های مالی بر اساس دیگری تهیه می شود و از جمله ماشین آلات به قیمت قابل فروش در بازار نشان داده می شود. با این وجود این امر از موارداستثنایی است که به جای اصل تداوم فعالیت از اصل توقف فعالیت استفاده می شود.

4- اصل بهای تمام شده

کلیه دارایی ها به قیمت تمام شده در دفاتر ثبت می شود. وقتی دارایی ها تحت شرایط معمولی خریداری می شوند بر اساس قیمتی که در اثر مذاکرات دو طرف معامله کننده برای آنها تعیین شده است ، در دفاتر ثبت می گردد. به عبارت ساده تر قیمت یک دارایی از نظر خریدار مبلغی است که وی برای آن می پردازد.

لازم به تذکر است ارزش عادلانه دارایی جهت ثبت آن در دفاتر مورد استفاده نخواهد بود ، خریدار ممکن است دارایی را با قیمتی بیشتر یا کمتر از ارزش واقعی آن در بازار به دست آورد ، در این حالت دارایی به مبلغی که برای آن پرداخت شده در دفاتر ثبت می شود و ارزش واقعی آن در بازار در عملیات حسابداری به حساب نمی آید.

باید توجه داشت که اگر قیمت دارایی ها در تاریخ ترازنامه بیش از قیمت تمام شدة آنها باشد هیچ تغییری در قیمت تمام شده آنها داده نمی شود و اصل قیمت تمام شده ، در این مورد اعمال می گردد ، علت وجودی این اصل ، این است که ارزش روز قاعدة منظمی ندارد و تابع نظریات افراد می گردد که در نتیجه یکسانی صورت های مالی را از بین می برد.

5- اصل تحقق

به موجب این اصل درآمدهای موسسه تا زمانی که واقعاً تحقق نیافته باشد به حساب منظور نمی شود و زمان تحقق معمولاً زمانی است که کالاها و خدمات تحویل مشتری می شود.

بر اساس این اصل کالاهای امانی ارسالی به نمایندگی را نمی توان جزء فروش منظور نمود و همچنین سود حاصل از افزایش قیمت دارایی ها را تا زمانی که واقعاً به فروش نرسیده باشند نمی توان به حساب درآمد منظور نمود.

6- اصل وضع هزینه های یک دوره از هزینه های همان دوره

بر طبق این اصل کلیه درآمدهای یک دوره چه وصول شده و چه وصول نشده باشد و نیز کلیه هزینه های یک دوره چه پرداخت شده و چه پرداخت نشده باشد ، باید در همان دوره و فقط در همان دوره ثبت شود و سپس حساب سود و زیان تنظیم گردد.

بدین علت است که هزینه های تعلق گرفته و پرداخت نشده در حساب ها ثبت می شوند و پیش پرداخت های هزینه مربوط به دورة مالی بعد ، نه به عنوان هزینه سال بلکه به عنوان یک دارایی جاری نشان داده می شوند. اصولی که در فوق به طور خلاصه شرح داده شد ، بعضی از اصول اساسی حسابداری است ، حسابداری آن چنان متکی به این اصول است که بسیاری از حسابداران بدون آنکه متوجه چون و چرای اصول مذکور باشند ، کلیه عملیات حسابداری را بر اساس آن انجام می دهند.

علاوه بر اصول اساسی مذکور ، اصول کلی دیگری نیز در حسابداری وجود دارد که چگونگی رعایت اصول فوق الذکر و همچنین اصول و روش های مورد قبول دیگر تابع آنها می باشد.

مفهوم بعضی از اصول کلی به طور خلاصه به شرح زیر است:

الف- اصل ثبات رویه:

روش حسابداری یک موسسه باید در سال های متوالی یکسان باشد. اگر در یک سال ، یکی از روش های عمده حسابداری در مواردی که دو یا چند انتخاب وجود دارد ، تغییر نماید ، باید در یادداشت های ضمیمه صورت های مالی این تغییر روش به وضوح نشان داده شود و میزان اثر تغییر روش بر اقلام سود و زیان و ترازنامه افشاء گردد.

مثلاً می توان موجودی های کالا را هم به روش اولین صادره از اولین وارده ( FIFO ) و هم به روش میانگین موزون ارزیابی نمود. هر گاه یکی از این دو روش مورد عمل شرکت باشد و در یک دورة مالی این روش به روش قابل قبول دیگری تغییر یابد ، اصل ثبات رویه اعمال نگردیده و بایستی به شرح بالا ، توضیح داده شود.

ب- اصل محافظه کاری:

بر اساس این اصل در حسابداری ، انعکاس هر عمل یا وضعیت با رعایت جانب احتیاط صورت می گیرد به عبارت دیگر برای ثبت هر فقره درآمد یا هزینه و یا انعکاس ارزش هر یک از اقلام دارایی یا مبلغ هر یک از اقلام بدهی ، ضمن توجه به شرایط واقعی، بدترین حالت ملاک عمل قرار داده خواهد شد.

به عنوان مثال با آنکه بر اساس اصل قیمت تمام شده ، موجودی های جنسی پایان دوره می بایست به قیمت تمام شدة آن در تراز نامه نشان داده شود ولی براساس این اصل در صورتی که قیمت قابل فروش موجودی های جنسی در تاریخ تراز نامه کمتر از قیمت تمام شده باشد ، قیمت کمتر ، ملاک عمل قرار می گیرد.

ج- اصل اهمیت:

مفهوم اصل فوق به صورت خلاصه آن است که کلیه اصول اساسی و کلی فوق الذکر با توجه به اهمیت نسبی اقلام و ارقام مربوطه مورد پیروی و اجرا قرار می گیرد ، به عبارت دیگر در صورتی که موارد یا مبالغ مربوطه دارای اهمیت نسبی کم یا قابل اغماض باشد ، اصول مذکور اساساً رعایت نگردیده و یا مورد تعدیل واقع می گردد.

به عنوان مثال با آنکه بر اساس اصل وضع هزینه های هر دوره ، می بایست هزینه ها به طور دقیق محاسبه و به حساب های آن دوره منظور گردد ، بایستی در پایان دوره مالی مقدار باقیمانده لوازم التحریر از قبیل کاغذ ، جوهر ، مداد و … ارزیابی شده و فقط ارزش مقادیر مصرف شده به حساب آن دوره منظور گردد ، لذا به علت بی اهمیت بودن نسبی مبالغ مذبور ، از انجام این عمل صرف نظر می شود و قیمت تمام شدة مقادیر مصرف نشده نیز به عنوان هزینة دوره به حساب منظور می شود.

مراحل انجام حسابداری یک شرکت

در قسمت تعریف حسابداری بیان نمودیم که ” حسابداری رشته ای از دانش است که با کاربرد آن ، اطلاعات مربوط به معاملات و عملیات مالی و رویدادهای دارای اثر مالی به طور منظم:

  1. جمع آوری
  2. تجزیه و تحلیل
  3. برحسب پول به عنوان مقیاس مشترک سنجش ، اندازه گیری
  4. به ترتیب وقوع ، ثبت
  5. در گروه های همگن ، طبقه بندی
  6. و در صورت های مالی گوناگون تجمیع و تلخیص

می شود و در قالب گزارش های مفهوم در اختیار اشخاصی قرار می گیرد که می خواهند درباره امور موسسه یا داد و ستدهای خود با آن آگاهانه تصمیم بگیرند.”

براساس تعریف فوق مشخص می شود که مراحل انجام کار حسابداری چیست.

حسابدار در گام اول نسبت به جمع آوری، تجزیه و تحلیل، اندازه گیری و ثبت رخدادهای مالی اقدام می نماید و در گام دوم طبقه بندی اطلاعات صورت می گیرد. در گام بعدی، که نتیجه زحمات حسابدار نمایش داده می شودو بسیار کاربردی است، براساس اطلاعات ثبت شده، اقدام به تهیه صورت های مالی و ارائه گزارش های تحلیلی می پردازد.

البته قابل ذکر است که امروزه با بروز نرم افزارهای حسابداری و استفاده از آنها در تمامی واحدهای حسابداری کوچک و بزرگ، بسیاری از فرآیندهای فوق الذکر را به صورت اتومات انجام می دهد به گونه که در بعضی از موارد صرفاً حسابدار اطلاعات مالی را در نرم افزار مربوطه وارد می نماید و مابقی کار را نرم افزار انجام می دهد.

چگونه حسابداری را یاد بگیریم

حسابداری نیز مانند تمامی علوم و فنون دیگر ، روش هایی برای یادگیری دارد ولی اینکه چگونه حسابداری را شروع کنیم ، موضوعی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.

چگونه حسابداری را یاد بگیریم

حسابداری را از کجا شروع کنیم؟

برای درک و یادگیری هر علم و فنی بایستی به مبادی علمی آن مراجعه نمود ، این مبادی می تواند کتب مربوط به آن علم و یا فن باشد ، می تواند افراد انسانی دارای علم و تجربه در آن موضوع باشند و در این زمانه سایت های اینترنتی و مطالب ارائه شده در آن ها نیز می تواند به عنوان یکی از راه های فراگیری مطرح باشد.

فراگیری علم در گذشته

در قدیم الایام فراگیری علوم و فنون بسیار به سختی صورت می گرفت ، گاهاً برای فراگیری دانش خاصی لازم به انجام سفرهای طولانی به مناطق دور دست توسط افراد بود. زیرا که صنعت چاپ به شکل امروزی فعال نبود و نشر کتب صرفاً به صورت دست نویس صورت می گرفت و لذا دستیابی به کتاب های علمی به سهولت وجود نداشت.

از آنجایی که وسایل ارتباطی نیز به شکل امروزی خود وجود نداشت ، جستجو برای یافتن دانشمندان و حکمای سایر مناطق نیز امری دشوار بود و افراد مجاب به انجام سفرهای طولانی و متعدد برای دستیابی به افراد اهل علم بودند.

این موضوع در زندگی نامه دانشمندان و علماء قدیمی کاملاً مشهود است ، مواردی را شاهد هستیم که افراد علاقه مند به فراگیری دانش بیشتر عمر خود را در سفر گذرانده اند و این موضوع قابل انجام نبود مگر با عزمی راسخ و تلاشی وافر.

افزایش امکانات

با گذر زمان و رشد علم و صنعت ، امکانات بیشتر شد ، صنعت چاپ نیز نیرو گرفت و نشر کتب با سهولت و به فراوانی صورت می گیرد. امروزه شاهد چاپ انواع کتاب متعدد در زمینه های علمی مختلف هستیم.

همان گونه که قبلاً بیان شد یکی از مهمترین منابع آموختن دانش کتاب است و لذا علاقه مندان به یادگیری حسابداری نیز می توانند با مطالعه کتب فراوان و در دسترس به فراگیری این فن اهتمام نمایند.

کتاب مناسب برای آموزش حسابداری

حال این سوال مطرح است که با توجه به تعدد کتاب های تألیف شده در زمینه حسابداری ، کتاب گروه کتاب ها برای آموزش اولیه مناسب تر هستند. قاعدتأ در هر زمینه علمی که مدنظر است فعالیت شود ، کتاب های مربوط به اصول اولیه آن مورد مطالعه قرار می گیرد. در زمینه حسابداری نیز کتاب های تحت عنوان “اصول حسابداری” در همین زمره هستند و اطلاعات خوبی راجع به مبانی و اصول حسابداری بیان می دارند. اصولی که حسابدار ملزم به استفاده از آنها در طول کار حسابداری خود می باشد.

مطالعه کتاب اصول حسابداری

با مطالعه دقیق کتاب های اصول حسابداری با زیر ساخت های حسابداری آشنا می شویم ، به ماهیت حساب ها پی می بریم ، با دفاتر حسابداری آشنا شده و اصول ثبت دفاتر را می آموزیم و سایر اطلاعات اولیه به فرد مطالعه کننده منتقل خواهد شد.

البته ذکر این نکته نیز لازم است که صرفاً مطالعه فصول مختلف و گذر از آنها ، نمی تواند ذهن و مغز خواننده را به سمت فراگیری حسابداری هدایت کند. مطالعه کننده به منظور فراگیری عمیق ، بایستی الزاماً به پاسخ گویی به سوالات آخر هر فصل پرداخته و به ویژه مسائل آن را با دقت حل نماید و پس از حل هر یک ، پاسخ به دست آورده را با پاسخ ارائه شده در کتاب مقایسه و از عملکرد خود مطمئن شود.

الزام وجود استاد

تعدادی از کتاب ها بسیار سلیس و روان نگارش شده است و گروه های مختلف مطالعه کنندگان به راحتی به پی به مطالب آن می برند و مطالب را درک می کنند ولیکن وجود استادی که مطالب کتاب را توضیح دهد نیز می تواند در فراگیری حسابداری به دانشجویان کمک شایانی نماید.

به این منظور می توان از آموزشگاه های حسابداری نیز بهره برند و از تجارب اساتید برای آموزش کمک بگیرند.

انواع آموزش حسابداری

علم ثابت کرده که آموزش دیداری و آموزش شنیداری مکمل هم هستند و با شخص با تلفیق این دو خیلی سریع تر می تواند مطالب را فرا گرفته و موضوعات را درک نماید. در آموزشگاه های حسابداری با تلفیق کتاب و توضیحات اساتید این مهم فراهم شده و درک بهتر در زمان کمتری را به دانشجو می دهد.

البته ذکر این نکته نیز بسیار حائز اهمیت است که انتخاب کتاب و استاد ، بسیار مهم و در آموزش صحیح ، نقش اساسی دارد.

زیرا که در صورت انتخاب نادرست کتاب و استاد ممکن است نه تنها اطلاعات درستی کسب ننماییم ، بلکه به عکس اطلاعاتی نادرست کسب و در ادامه کار حسابداری با مشکلاتی بیشتر مواجه شویم و لذا موکدأ توصیه می شود از اساتید با تجربه در زمینه کار عملی حسابداری بهره گیریم.

انتخاب استاد با تجربه

ممکن است استادی سال ها در زمینه تدریس حسابداری فعالیت نموده باشد و لیکن هیچ موقع به انجام عملی کار حسابداری مبادرت نورزیده باشد.

چنین شخصی صرفاً دارای اطلاعات تئوری است و نمی تواند اطلاعات عملی کار حسابداری را به دانشجوی خود منعکس نماید.

آموزش حسابداری رایگان

آیا همواره برای دریافت آموزش ملزم به پرداخت هزینه هستیم و در صورتی که توان مالی ما پایین و محدود است، نمی توانیم به آموزشی مناسب دسترسی پیدا کنیم؟

پاسخ منفی است. امروزه با ابزارهای متنوعی که در زیر به آن اشاره خواهد شد، بدون پرداخت هزینه می توانیم اطلاعات خوبی را به دست آوریم.

با توجه به مواردی که ذکر خواهد شد، ضرب المثل : خواستن، توانستن است. عینیت پیدا می نماید و در صورتی که شخص علاقه داشته و دارای پشتکار باشد، به راحتی می تواند بدون پرداخت هزینه به اطلاعات خوبی که اساتید خوب در سطح کشور ارائه می نمایند، دستیابی داشته باشد. موارد مذکور در ادامه بیان می شود.

استفاده از اینترنت برای آموزش

راه دیگر آموزش حسابداری که امروزه در اختیار است ، استفاده از محیط اینترنت است.

امروزه با رشد علم ، از طریق اینترنت اکثر اطلاعات علمی به سهولت قابل دسترسی است.

سایت های مختلف در زمینه های مختلف آموزش فعال هستند ، حسابداری نیز از این قاعده مستثنی نیست و سایت های اینترنتی مختلفی در امر آموزش حسابداری فعال هستند.

در این سایت ها ، اساتید مختلف کشور به ارائه کلیپ های تصویری جلسات آموزشی خود پرداخته اند. استفاده از این سایت ها می تواند رایگان و یا با صرف هزینه باشد ولی همان طور که قبلاً نیز توضیح داده شد انتخاب در استاد آموزش دهنده بایستی دقت لازم را داشت.

کانال های مختلف آموزشی

علاوه بر سایت های اینترنتی کانال های مختلف آموزشی نیز در این راستا می تواند کارساز باشد و اطلاعات خوبی را به اعضای خود بدهد.

انتخاب روش های مختلف آموزشی فوق الذکر می تواند اطلاعات آموزشی را در اختیار علاقه مندان به حسابداری قرار دهد.

لیکن باید اذعان نمود که آموزش دهنده صرفاًً نقش انتقال دانش را دارد و به ویژه در خصوص فراگیری حسابداری باید همیشه مدنظر باشد که تمرین و ممارست در حل تمرین های آموزشی و منفعل نگهداشتن ذهن است که می تواند از آموزش بیننده یک حسابدار بسازد.

نحوه شروع به کار یک حسابدار

افراد زیادی در جهت فراگیری حسابداری اقدام می نمایند و لیکن آیا تمامی آنها حسابدار خواهند شد ، به جرأت می توان گفت درصد بسیار پایینی از آنان حسابدار خواهند شد زیرا که درصد کمی از آنها به انجام تمرین های عملی می پردازند.

برای فراگیری بهتر حسابداری می بایستی در مرحله آموزش ، دانشجو کلیه عملیات مالی شخصی خود را مورد تحلیل قرار دهد و با درج ذهنی ثبت سند حسابداری هر کدام ، دارای ذهنی کاملاً ورزیده در این زمینه گردد.

یک حسابدار چه چیزهایی باید بلد باشد

فرض را بر این می گیریم که شخصی بهترین اساتید و منابع را در اختیار گرفته ، کلیه اصول حسابداری را فرا گیرد و به صورت عملی نیز تمرین های زیادی را انجام دهد و کاملاً حسابداری را لمس نموده و یک حسابدار واقعی گردد.

حالیه سوال این جاست که آیا فرد می تواند در بازار کار مشغول به کار شود و دارای بازده ی خوبی باشد؟ قطعاً جواب منفی است. برای فراگیری کاربردی هر دانشی بایستی با لوازم و ابزار آن نیز کاملاً آشنا بود. روزگاری یک حسابدار بایستی به عنوان مثال کار با چرتکه را به خوبی فرا می گرفت و به صورت حرفه ای و بدون اشتباه با آن می توانست کار کند.

در قدیم الایام به منظور نگهداری دفاتر حسابداری ، حسابدار می بایست با شیوه نگارش دفاتر مختلف کاملاً آشنا بود. درست است که امروزه نیز دفتر نویسی یکی از عناصر آموزشی حسابداری است ولیکن به عنوان مثال کسی که دفتر نویسی را فرا نگرفته باشد می تواند در زمینه های دیگر حسابداری فعالیت نموده و دارای بازده باشد.

اصلی ترین ابزار حسابداری

ولی به راستی اصلی ترین ابزار حسابداری که امروزه مورد نیاز یک حسابدار است چیست؟

ابزاری که امروزه حسابدار بدون اطلاع و فراگیری آن نخواهد توانست در حوزه حسابداری فعالیت نموده و دارای بازده مطلوب باشد؟ مسلم است که پاسخ ، الزام به آشنایی حسابدار با کامپیوتر و به ویژه نرم افزارهای مدرن حسابداری است.

هرچه با کامپیوتر آشنایی بیشتری وجود داشته باشد قاعدتأ دارای عملکردی مطلوب تر است. پس از آشنایی مقدماتی با کامپیوتر ، فراگیری نرم افزار های حسابداری که امروزه جزو لاینفک حسابداری است و حسابداری تنها با استفاده از یک نرم افزار حسابداری انجام می شود.

ثبت اطلاعات با استفاده از نرم افزار

تمامی شاخه های مختلف حسابداری ، اعم از حسابداری مالی ، حسابداری مالیاتی ، حسابداری بهای تمام شده یا حسابداری صنعتی ، حسابداری دولتی و سایر انواع دیگر شاخه های حسابداری الزاماً در پروسه حسابداری خود با کمک یک نرم افزارحسابداری است که می توانند عملیات مالی خود را ثبت و گزارشات مطلوبی را دریافت نمایند.

کدام نرم افزار را برای آموزش انتخاب نماییم

حال کدام نرم افزار را باید حسابدار آموزش ببیند ، تنوع نرم افزارها زیاد و انتخاب دشوار است. واقعیت این است که حسب توضیحات بالا ، فراگیری نرم افزارهای حسابداری مختلف بایستی در دستور کار یک حسابدار باشد.

حسابدار بایستی با نرم افزارهای مالی متعدد کار نموده و آنها را بررسی نماید و سپس براساس عقل خود بهترین را برگزیند.قابل ذکر است که کارشناسان ، بهترین نرم افزار را نرم افزاری می دانند که دارای پروسه ای ساده و روان در هنگام ثبت اطلاعات مالی در سیستم باشد و نیز در زمینه ارائه گزارشات مالی نیز کامل ترین گزارشات را به ساده ترین شکل ارائه دهد.

انتخاب بهترین نرم افزار حسابداری

اینجانب به عنوان کارشناسی که سال ها در حوزه حسابداری فعالیت نموده و نرم افزارهای مختلف را مورد بازبینی و بررسی قرار داده ام ، نرم افزارحسابداری نوین را به شما خواننده محترم توصیه می کنم ، زیرا که در عین حال روان بودن ، کامل ترین گزارشات و نمودار های مالی را نیز ارائه می دهد و اولین نرم افزار حسابداری تحت وب در کشور است.

واقعیت این است که هر چه حسابدار در کارکرد با کامپیوتر و نرم افزار حسابداری ورزیده تر و حرفه ای تر باشد است که می تواند جایگاه شغلی بهتری را کسب نموده و پیشرفت بهتری را داشته باشد.

امید است تمامی حسابداران این مرز و بوم با تلاشی وافر ، پس از آموزش اصول اولیه حسابداری ، با فراگیری کامل کامپبوتر و نرم افزارحسابداری بتوانند در عرصه اقتصاد ، صنعت و تولید کشور نقشی بیش از پیش را از آن خود کرده و به عنوان یک مدیر مالی ، جزو لاینفک مجموعه ی خود باشند.

درآمد رشته حسابداری

بررسی درآمد معیارهای مختلفی می تواند داشته باشد و لیکن یکی از بهترین معیارها، بررسی نسبت مبلغ سرمایه گذاری شده و بازده درآمد آن است.

مثلاً در صورتی که برای راه اندازی یک فروشگاه پوشاک، سرمایه ای معادل مبلغ یکصد میلیون تومان نیاز باشدو درآمد ماهانه ای حدود پنج میلیون تومان داشته باشد، به سادگی با نسبتی که گرفته می شود به این نتیجه می رسیم که آن واحد 5% درآمد زا بوده است و لذا براساس آن به تحلیل می پردازیم. با توجه به توضیح فوق معلوم شد که رابطه مستقیمی بین مبلغ سرمایه گذاری و میزان درآمد وجود دارد و هر چه مبلغ سرمایه گذاری کمتر و مبلغ درآمد حاصله بیشتر باشد، درصد راندمان بیشتری خواهیم داشت.

حال آیا درآمد رشته حسابداری چگونه است؟ مستحضر هستید که یک حسابدار هیچ گونه وجهی را سرمایه گذاری نمی کند و کارفرما موظف است ضمن تامین محل کار، حتی تا خودکار مورد استفاده در بخش حسابداری را نیز تامین نماید. پس مبلغ سرمایه گذاری صفر و لیکن حقوق ماهیانه ای را حسابدار دریافت می دارد و لذا حسب توضیحات در صورتی که نسبت بندی نماییم، تمامی حقوق دریافتی سود تلقی می گردد و لذا بهترین راندمان را دارد.

درآمد رشته حسابداری در ایران

در کشور ما حسابدار و حسابداری نرخ ثابتی ندارد و معمولاً به صورت توافقی تعیین می گردد. در واحد های اقتصادی کوچک، حقوق می تواند حتی زیر مبلغ تعیین شده توسط قانون کار می باشد.

قابل ذکر است در چنین واحدهایی، ساعت کار ممکن است به صورت پاره وقت باشد و حتی به یک ساعت در روز یا هفته بسنده کنند. در واحدهای اقتصادی بزرگ تر، با توجه به اینکه لیست بیمه برای حسابدار به شرکت بیمه ارائه می گردد، معمولاً حداقل حقوق ذکر شده در قانون کار پرداخت می گردد. البته با توجه سنوات خدمت، توانایی و تجربه حسابدار و کارآیی آنها، حقوق دریافتی بالاتر از حداقل ذکر شده می تواند باشد و همان طور که قبلاً اشاره شد به صورت توافقی تعیین می گردد و لذا سقفی نمی توان برای آن تعیین نمود.

درآمد رشته حسابداری در آمریکا

حسابداران در آمریکا به چند دسته تقسیم می‌شوند. حسابدار مدیریتی، که اطلاعات مالی شرکتی که در آن شاغل است را، تهیه می‌کند. حسابدار عمومی که برای شرکت‌های حسابداری در آمریکا کار می‌کند و یا اینکه او کارمند هیچ شرکتی نیست و تنها اسناد مالی و فرم‌های مالیاتی را برای مشتریان خود تهیه می‌کند. حسابداران دولتی با شرکت‌های دولتی که کار آنها بایگانی اسناد مالی است، کار می‌کنند. آنها همچنین کار رسیدگی امور مالیاتی و مالی شرکت‌ها، سازمان‌ها و اشخاصی را که مشمول مقررات و امور مالیاتی دولت هستند را، بر عهده دارند.

بررسی بازار کار آمریکا در حوزه مالی و حسابداری نشان می دهد حدود ۶۶ درصد از کارکنان حوزه مالی را زنان و ۳۴ درصد را مردان تشکیل می دهند. میزان حقوق حسابدار در آمریکا همانند کشورمان برای افراد مختلف با توجه به سطح توانایی های آنها متفاوت است و به صورت توافقی بین کارفرما و حسابدار تعیین می گردد.

مطابق با آمار سال ۲۰۱۶، متوسط درآمد سالانه حسابدار در آمریکا حدود ۴۷۹۳۶ دلار می باشد که با توجه به سمت و میزان سابقه افراد کمی تفاوت می کند. متوسط سالانه حقوق حسابداران و حسابرسان در ماه می سال ۲۰۱۹ در آمریکا، معادل ۷۱،۵۵۰ دلار بوده است. حقوق متوسط، میزان درآمدی است که ممکن است برخی افراد بیش از این رقم و برخی افراد کمتر از این رقم را به دست آورده باشند. ۱۰ درصد کمتر از درآمد سالانه برابر است با ۴۴۴۸۰ دلار و ۱۰ درصد بیشتر از درآمد سالانه برابر است با ۱۲۴،۴۵۰ دلار.

به صورت کلی براساس آمارهای منتشره با توجه به وجود شغل های مختلف در حوزه مالی و حسابداری، متوسط درآمد سالانه برخی از این مشاغل در آمریکا ارائه می گردد :

  • درآمد کمک حسابدار در آمریکا- متوسط درآمد از ۲۹۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰ دلار می باشد.
  • درآمد حسابدار ارشد در آمریکا- متوسط درآمد از ۵۵۰۰۰ تا ۷۳۰۰۰ دلار می باشد.
  • درآمد مدیر یا رئیس حسابداری در آمریکا- متوسط درآمد از ۵۰۰۰۰ تا ۸۰۰۰۰ دلار می باشد.
  • درآمد مدیر مالی در آمریکا- متوسط درآمد از ۶۴۰۰۰ تا ۱۱۱۰۰۰ دلار می باشد.

 

آیا حسابداری رشته خوبی است؟

این موضوع را از دو طریق می توان مورد بررسی قرار داد، یکی بر مبنای درآمد و دیگری از منظر شخصی. یکی از بهترین معیارها برای بررسی خوب و یا بد بودن یک رشته و شغل، میزان درآمد اکتسابی آن در آتی می باشد. با توجه به توضیحات فوق، حسابداری دارای بازده خوبی است و درآمد آن مطلوب و قابل قبول است و بسیاری از افراد با حقوق دریافتی از آن طریق، گذران زندگی دارند و از سطح معیشتی نسبتاً خوبی برخوردار می باشند.

لیکن سوالی که در اینجا مطرح است، این است که آیا هر شغلی که دارای درآمد بالایی باشد، شغلی خوب محسوب می شود. در صورتی که پاسخ ما به این سوال مثبت باشد، کارهای خلاف، بهترین مشاغل هستند و لیکن واقعیت چیز دیگری است و نمی توان خوب بودن یک شغل را صرفاً منتج به درآمد آن دانست.

منزلت اجتماعی یکی از فاکتورهایی است که همواره در تشخیص خوب بودن یک رشته و شغل مدنظر است و خوشبختانه حسابداری دارای منزلت اجتماعی خود و قابل قبولی است و لذا می توان از منظر عمومی آن را رشته خوبی محسوب نمود. لیکن از منظر شخصی، شغل خوب شغلی محسوب می شود که با استعدادها و علایق شخص هم خوانی داشته باشد.

برای شخصی که علاقه به کار بازار دارد، کار در بانک نمی تواند از این منظر، خوب باشد. هرچند که دارای منزلت اجتماعی خوب و درآمدی بالا باشد و لیکن با علاقه شخص در تضاد است و لذا فرد هیچ گاه لذت از کار خود نمی برد و لذا دارای ارزش نیست. کاری خوب است که صرف نظر از میزان درآمد، فرد انجام دهنده از انجام آن لذت ببرد و با تمام وجود به آن علاقه داشته باشد.

ایا رشته حسابداری سخت است؟

بررسی این موضوعات کاملاً نسبی است و نمی توان با قاطعیت کاری را سخت یا آسان دانست. رشته حسابداری نیز از این قاعده مستثنی نیست و از دو منظر می توان آن را مورد ارزیابی قرار داد.

در وهله اول به لحاظ محل کار، از این منظر این رشته شرایطی مطلوب دارد، معمولاً شخص حسابدار در مکانی مسقف و محفوظ نشسته و از آثار شرایط فصلی (گرما و سرما) در امان است، میز کاری مناسب دارد و ابزار مربوطه برای وی تهیه شده است.

مشکلات شغل حسابداری

لیکن سکه رویی دیگر هم دارد، در سوی دیگر سکه، حسابدار با رخدادهای مالی مواجه است، باید آنها را بررسی و تجزیه و تحلیل نماید. ابزار کار وی کامپیوتری است که هیچ احساس و انعطافی ندارد و اشتباهات را ثبت می نماید و از دسترسی به نتایج مطلوب و دلخواه جلوگیری می نماید.

حسابدار باید در هنگام کار تمامی حواس خود را به کار خود معطوف نماید زیرا که در صورت درج اشتباه با مشکلاتی فراوان مواجه می گردد، مشکلاتی که در بسیاری از مواقع می تواند مدیران را به اشتباه اندازد و منجر به اخذ تصمیماتی اشتباه گردد. می تواند حتی با اشتباه خود سبب عدم وصول مطالبات گردد و به صورت کلی می تواند اشتباهات تهدیدی برای ادامه حیات واحد فراهم آورد.

گاها ً مشاهده شده که اشتباهات حسابدار، منجر به شکایت از وی شده و با مسائل قضایی مواجه شده است. با توجه به توضیحات فوق، علی رقم ظاهر آرام شغل حسابداری، باطنی مواج دارد و لیکن در صورتی که حسابدار با حواسی جمع و تجارت و علم کافی اقدام به کار نماید البته با مشکلی مواجه نخواهد شد.

رشته حسابداری در کدام شاخه است؟

برای ورود به رشته حسابداری، معمولاً افراد به انتخاب رشته انسانی می پردازند ولی شایان ذکر است رشته حسابداری در واقع رشته ای است که به عنوان رشته های شناور شناخته می شود و داوطلبان در هر سه رشته تحصیلی ریاضی، تجربی و انسانی می توانند در این رشته ادامه تحصیل دهند.

فردی که شغل حسابداری انتخاب می کند باید بتواند گزارش کارهای مناسب و جامعه را ارائه دهد، پس نیاز است که ادبیات فارسی او در سطح خوبی باشد و نگارش خوبی را برای متن های آماده شده انجام دهد.

آیا رشته حسابداری کنکور دارد؟ حسابداری چیست

آیا رشته حسابداری کنکور دارد؟

برای ورود به این رشته به صورت کلی افراد به دو گروه تقسیم می شوند. افرادی که به دبیرستان نرفته و در رشته فنی و حرفه ای در هنرستان به ادامه پرداخته اند که امروزه فارغ التحصیلان در هنرستان ها، بدون نیاز به کنکور می توانند مستقیماً وارد آموزشکده های فنی و یا دانشگاه ها شوند و ابتدا تا مرحله کاردانی به صورت ناپیوسته پیشروی داشته و سپس به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی نمایند.

و اما گروه دوم افرادی هستند که از یکی از رشته های علوم انسانی، تجربی و یا ریاضی در دبیرستان فارغ التحصیل شده اند، این گروه برای ورود به دانشگاه، موظف به شرکت در کنکور می باشند. البته قابل ذکر است امروزه دانشگاه های مختلف، بدون کنکور در رشته حسابدرای دانشجو می پذیرند و لذا دغدغه کنکور برای داوطلب های این رشته وجود ندارد.

معدل لازم برای رشته حسابداری

نکته مثبت برای موفقیت در کنکور رشته انسانی رقابت کمتر نسبت به سایر گروه های اموزشی می باشد یعنی دانش آموز قوی کمتری نسبت به سایر رشته های نظری در این گروه وجود دارد.

اگر کسی بخواهد رشته انسانی را در انتخاب رشته دبیرستان برگزیند باید مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور در هر یک از درس های زبان و ادبیات فارسی، عربی و مطالعات اجتماعی در سه پایه دوره متوسطه اول بدون ضریب کمتر از ۴۲ نباشد.

  • نمره درس زبان و ادبیات فارسی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب ۴ محاسبه می شود.
  • نمره درس مطالعات اجتماعی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب ۳ محاسبه می شود.
  • نمره درس عربی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب ۲ محاسبه می شود.

مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل ۳۷۸ باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل ۱۴ باشد.

آیا حسابدار مهندس است؟

امان از دست این مهندسی که عرض و طولش به کشاورزی و پزشکی‌ هم رسیده. فکر مهندسی نظم و انضباط و حذف زوائد را در پی دارد. این رشته تازه تأسیس در مقطع کارشناسی دارای ۱۰ گرایش مختلف است که در میان داوطلبان علوم تجربی ۷ گرایش و در گروه علوم ریاضی و فنی ۳ گرایش دارد.

در مهندسی کشاورزی که نگهداری و پرورش و حفاظت از خاک و گیاه به صورت علمی همراه با کمترین خسارت و بیشترین بهره دهی آموزش داده می‌شود، گرایش‌هایی همچون باغبانی، زراعت و اصلاح نباتات، خاک شناسی، گیاه پزشکی، علوم و صنایع غذائی ، علوم دامی و ترویج و آموزش کشاورزی وجود دارد که در این گرایش ها یافته‌ها و تحقیقات برای تولید غذای سالم با کمترین خسارت و بیشترین حجم از تولید آموزش داده می‌شود.

با توجه به توضیحات فوق حسابداری جزو رشته های مهندسی نیست.

مهندسی یا حسابداری

با توجه به توضیحاتی در قسمت های بالا ذکر شده است، معیارهای انتخاب گسترده است و لذا نمی توان به صورت مطلق عنوان نمود که آیا حسابداری بهتر است یا مهندسی. لیکن نظر به بازار کاری خوبی که برای حسابداری وجود دارد، معمولاً این رشته از این لحاظ دارای برگ برنده ای است. فارغ التحصیل رشته های مهندسی، بازار کار تضمین شده ای ندارند، این در حالی است که رشته حسابداری در شهرهای کوچک و بزرگ دارای بازار کار است.

روانشناسی یا حسابداری

در پاسخ به این سوال نیز ناگزیر به در نظر داشتن مطالب فوق الذکر هستیم. در اینجا نیز نمی توان به صورت قطعی یکی را بر دیگری ترجیح داد و بسته به توانایی و علایق اشخاص متفاوت است.

شخصی که دارای علاقه به روانشناسی و نیز دارای فن بیان خوب است، قطعاً می تواند در این رشته رشد نماید و آینده ای مطلوب داشته باشد. لیکن از لحاظ بازار کار، رشته حسابداری بهتر است. در شاخه های رشته روان شناسی، روانشناسی بالینی دارای بازار کار نسبتاً بهتری است و لیکن برای شروع به کار بایستی شخص دو سال طرح خود را در بیمارستان یا سازمان تامین اجتماعی بگذراند.

گذراندن طرح مذکور نیز می تواند شخص را از لحاظ دوری راه و یا امکانات با مشکلاتی مواجه نماید و لیکن فارغ التحصیلان رشته حسابداری، بلافاصله و بدون گذراندن هیچ گونه طرحی می توانند وارد بازار کار شوند که این خود مزیتی مهم تلقی می شود.

بازار کار حسابداری بهتر است یا کامپیوتر؟

امروزه استفاده از کامپیوتر در تمامی جوامع بشری و نیز در کشور عزیزمان متداول است و دنیا بدون کامپیوتر معنایی نخواهد داشت زیرا تمامی رشته ها و مشاغل، به صورت مستقیم و غیر مستقیم از آن بهره برداری می کنند و در بسیاری از مواقع بدون آن نمی توانند به حیاط خود ادامه داده و یا حداقل با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد.

می دانیم که رشته کامپیوتر به دو زیر شاخه اصلی سخت افزار و نرم افزار تقسیم می شود. برای ورود به بازار سخت افزار، شخص باید دارای مهارت های بازاریابی و فروش بوده و از آن مهم تر مبلغی برای سرمایه گذاری داشته باشد.

گرایش نرم افزار، نیاز به تبهر در بازاریابی و نیاز به سرمایه گذاری ندارد و لیکن شخص باید دارای قوه تحلیلی بالایی بوده و بسیار صبور باشد تا بتواند در این رشته فعالیت نماید. بنابراین در گرایش سخت افزار بسیاری از افراد با فرض این که مهارت های بازار یابی داشته باشند، سرمایه کافی را دارا نیستند و لذا نمی توانند برای خود واحد اقتصادی مجزایی را به وجود آورند و در صورتی که موفق به راه اندازی شوند نیز با نوسانات و مشکلات بازار مستقیماً مواجه خواهند بود.

درست است که در شاخه نرم افزار، مشابه آنچه در حسابداری ذکر شد، نیاز به سرمایه گذاری نمی باشد و لیکن حسابداری دارای بازار کاری وسیع تر است.

چگونه وارد بازار کار حسابداری شویم؟

بازار کار حسابداری دو گروه از افراد تصاحب نموده اند. گروه اول افرادی هستند که در این رشته تحصیلات آکادمی و دانشگاهی دارند و بر اساس آن جذب بازار کار می شوند و گروه دوم افرادی هستند که در این رشته تحصیلات دانشگاهی ندارند بلکه با استفاده از آموزشگاه های حسابداری و یا بهره جستن از اساتید به اخذ تجربه اقدام نموده و در نهایت وارد بازار کار می شوند.

نمی توان گفت که قطعاً کدام گروه موفق تر خواهند بود، درست است که تحصیلات در هر رشته ای می تواند بسیار مهم باشد و لیکن متاسفانه در مراکز دانشگاهی در بیشتر اوقات صرفاً موارد تئوری مطرح می باشد و آموزش کاربردی برای بازار کار کمتر به چشم می خورد و در سویی دیگر دانشجویان نیز متاسفانه به بهره برداری کامل از علوم ارائه شده نمی پردازند و لذا متاسفانه در خیلی از مواقع نمی توانند دارای کارکردی مناسب در بازار کار باشند.

جزو هر کدام از دوگروه که باشیم مهم آن است که اطلاعات کامل اعم از اصول و قوانین کاربردی حسابداری را فراگرفته باشیم بتوانیم آنها را در عمل به کار ببندیم.

آینده شغلی رشته حسابداری

برای ورود به هر رشته و شغلی، معیارهایی وجود دارد و لیکن موفقیت در آن و داشتن آینده ای مطلوب موضوعی دیگر است. رشته حسابداری نیز از این قاعده مستثنی نیست و پس از جذب شدن در بازار کار، آینده حسابدار مشروط به عملکرد وی خواهد بود.

برای این که بتوانیم آینده ای خوب داشته باشیم بایستی اطلاعات خود را به روز نماییم و سطح تجارب خود را پیوسته افزایش دهیم. قطعاً افرادی که اجتماعی نیستند و اطلاعاتی بروز ندارند نمی توانند آینده ای مطلوب داشته باشند.

ممکن است شخصی سال ها در یک واحد حسابداری مشغول به کار باشد و لیکن در صورتی که اطلاعات و تجربه کافی را کسب ننموده باشد، افراد جدید الورود به راحتی می توانند جایگزین شوند و لذا ایمنی شغلی مناسب و قابل قبول نمی تواند داشته باشد.

شغل های رشته حسابداری چیست

شغل های رشته حسابداری

شاخه حسابداری دارای گرایش های مختلفی است که دانشجو می تواند هر یک را به دلخواه انتخاب نماید و براساس انتخاب مذکور شغلی متناسب را می تواند در آتی داشته باشد.

می تواند در فروشگاه ها و مراکز بازرگانی مشغول به کار شود، می تواند در مراکز تولیدی و کارخانجات، در مراکز مالیاتی، نهادهای دولتی، مراکز خدماتی، مدیر مالی و … شاغل باشد.

فهرستی از فرصت های شغلی حسابداری

حسابداری، نیز مانند تمامی دیگر علوم و فنون در طول سالیان عمر بشری رشد نموده است و با تخصصی شدن حرفه ها ، حسابداری نیز گام در راستای تخصصی شدن پیمود. امروزه شاهد بروز شاخه های تخصصی حسابداری هستیم ، و انواع مختلفی از حسابداری برای تامین نیاز کاربران وجود دارد تا سازمان ها بتوانند بر اساس نیازها و دامنه کار خود از آنها پیروی کنند.

انواع حسابداری

مهمترین شاخه های حسابداری عبارتند از حسابداری صنعتی، حسابداری مالی، حسابداری مالیاتی ، حسابداری پیمانکاری، حسابرسی، حسابداری دولتی ، حسابداری هزینه و حسابداری مدیریت و حسابداری منابع انسانی در ادامه به ارائه توضیحاتی در خصوص هر یک می پردازیم :

حسابداری صنعتی

حسابداری صنعتی یا Cost Accounting به معنای تشخیص، تخصیص، جمع‌آوری، طبقه‌بندی، ثبت و گزارش هزینه‌های واقعی تولید و مقایسه آن با هزینه‌های استاندارد است؛ تا بتوانیم قیمت تمام شده یک محصول یا خدمت را برآورد کنیم.

این حسابداری که بتدریج و پس از انقلاب صنعتی روی داد در جهت نیاز به دانستن بهای تمام شده محصولات تولیدی بود. در این نوع از حسابداری هدف اصلی سیستم دانستن بهای تمام شده یک واحد از نظر تمامی عوامل هزینه می‌باشد. همزمان و همراه با تکامل ابزارها و شیوه های تولید، در سده های بعد، روشها و شیوه‌های هزینه‌یابی پیشرفته‌ای ابداع و بکار گرفته شد که هزینه عملیات را بدرستی شناسایی نماید.

به حسابداری صنعتی ، حسابداری بهای تمام شده نیز می گویند زیرا که همان گونه که در بالا توضیح داده شد ، به شناسایی عوامل هزینه و محاسبه بهای تمام شده دست می زند.

این نوع حسابداری به مدیران اطلاعات خوبی در خصوص عوامل هزینه هر یک از مراحل تولید و نیز بهای تمام شده مواد و کالا در هر یک از مراحل مذکور می پردازد و در پایان نیز با گزارشات جامع خود در خصوص بهای تمام شده هر یک از کالاهای ساخته شده ، مدیران را در خصوص حاشیه سود هر کالا و اخذ تصمیمات مدیریتی در خصوص مدیریت بازار و ارائه سیاست های عرضه کالا و خدمات کمک شایانی می نماید.

همچنین سیستم حسابداری صنعتی در خصوص مراکز هزینه اظهار نظر می نماید و با کنترل هزینه ها و کم نمودن آنها ، نقش بسزایی در خصوص کاهش بهای تمام شده محصولات می تواند داشته باشد. برای توضیحات بیشتر در این مورد می توانید به مقاله حسابداری صنعتی چیست مراجعه فرمایید.

حسابداری مالی

حسابداری مالی یا Financial accounting نوعی از حسابداری است که داده‌های مالی بخش‌های مختلف یک کسب‌وکار را در یک دوره مشخص جمع‌آوری می‌کند، آن‌ها را طبق اصول حسابداری آنالیز می‌کند و گزارشی از آن‌ها به مسئولان مربوطه ارائه می‌دهد. به حسابداری مالی ، حسابداری بازرگانی نیز اطلاق می نمایند.

استفاده کنندگان از گزارشات مالی به دو گروه استفاده کنندگان داخلی و استفاده کنندگان خارجی ، تقسیم می شوند :

  • استفاده کنندگان داخلی مانند مدیران داخلی ، سهام داران ، هیات مدیره و … و استفاده کنندگان خارجی مانند سرمایه
  • گذاران جدید ، شرکت های رقیب ، کارگزاران بازار سرمایه، جامعه ، بانک های وام دهنده به منظور تعیین توان مالی شرکت در باز پرداخت اقساط و …

نظر به نقش مهم گزارشات مالی برای گروه های فوق الذکر ، شاخه ای در حسابداری با عنوان حسابداری مالی به وجود آمد ، این نوع از حسابداری را می توان حسابداری گزارش نیز نامید. زیرا هدف اصلی در این نوع از حسابداری، تهیه صورتهای مالی اساسی می‌باشد که مورد نیاز استفاده کنندگان از این صورتهای مالی است. شاید بتوان گفت که دلیل اصلی پیدایش این نوع حسابداری، اصل تفکیک شخصیت می‌باشد.

این اصل امکان مشارکت صاحبان سرمایه ای را که به تجارت نمی پرداختند ممکن ساخت و به این شکل باعث رشد و توسعه بنگاه های تجاری شد. این نوع از مشارکت باعث پیدایش سهام و بازار بورس شد. البته دلیل اصلی ایجاد بازار بورس را می توان، افزایش شمار شرکتهای سهامی دانست.

حسابداری مالیاتی

یکی دیگر از موضوعات اصلی که در این دوران تأثیر اساسی بر رشته حسابداری گذاشت برقراری مالیات بر درآمد بود. این نوع از مالیات که در اغلب کشور های صنعتی اروپا وسیله ای برای تأمین عدالت اقتصادی است از اوایل قرن نوزدهم ایجاد و به تدریج جزئی از نظام مالیاتی کشورها شد. تعیین مالیات بر درآمد مستلزم شناخت دقیق سود خالص بود و لازمه این شناخت نگهداری حسابها و دفاتر منظم و تهیه صورتهای مالی که میزان سود را به درستی نشان دهد. به این ترتیب دولتها به صورت یکی از اصلی ترین استفاده کنندگان از صورتهای مالی مؤسسات درآمدند.

حسابداری مالیاتی شامل برنامه ریزی مالیاتی و تهیه اظهارنامه مالیاتی با رعایت اساسنامه های مختلف مربوط به مالیات است. حسابداری مالیاتی به مشتریان کمک می کند تا امور مربوط به مالیات را طبق قوانین مالیاتی مدیریت کنند.

این فرآیند شامل تعیین و محاسبه مالیات بر درآمد، انواع دیگر مالیات ها، پرداخت به موقع آنها به سازمان امور مالیاتی، خدمات مالیاتی دیگر مانند راه های به حداقل رساندن مالیات به صورت قانونی، ارزیابی عواقب تصمیمات مالیاتی و سایر موارد مرتبط با مالیات است.

امروزه با فشار بیشتر دولت برای دریافت مالیات از واحدهای اقتصادی ، نقش این نوع حسابداری نیز پر رنگ تر شده است به گونه ای که می توان گفت حسابداری مالیاتی جزء لاینفک تمامی واحد اقتصادی و به ویژه واحدهای اقتصادی بزرگ تر شده است.

حسابداری پیمانکاری

با رشد جوامع بشری و بزرگ تر شدن جوامع ، شرکت های پیمانکاری پا به عرصة وجود گذاشتند. این شرکت ها در مناقصه های مختلف شرکت نموده و با قرارداد های منعقده با کارفرما که ممکن است بخش خصوصی و یا دولتی باشد ، اقدام به ساخت و ساز در عرصه های مختلف شخصی و ملی می نمایند. نمونه هایی از آنها عبارتند از شرکت های پیمانکاری که در زمینه ساختمان سازی فعالیت دارند ، شرکت هایی که در زمینه احداث سد و راه سازی فعالیت دارند و انواع بسیاری از این نوع شرکت ها.

با بروز این شرکت ها ، شاخه حسابداری پیمانکاری نیز به وجود آمد. حسابداری پیمانکاری از زمان شرکت در مناقصه تا طی مراحل عقد قرارداد و سپس اجرای پروژه ها نقش کلیدی دارد. گزارشان حسابداران پیمانکاری نقشی غیر قابل انکار برای مدیران این گونه شرکت ها دارد. این حسابداران در طول روند اجرایی پروژه ، هزینه ها را شناسایی ، درآمد ها و تعهدات را ثبت و نهایتاً سود و زیان کلی هر پروژه را مشخص می نمایند. برای اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید به مقاله حسابداری پیمانکاری چیست مراجعه فرمایید.

حسابرسی

کلیه فارغ التحصیلان رشته حسابداری می توانند با توجه به گرایش تحصیلی خود در دو شاخه اصلی بازار کار رشته حسابداری، یعنی حسابرسی و حسابداری با عنوان های مختلف شغلی مانند کارشناس امور مالیاتی، کارشناس پشتیبانی نرم افزارحسابداری، کارمند بانک، حسابرس اداره دارایی و غیره به فعالیت بپردازند.

در بازار کار حسابداری، فارغ التحصیلان می توانند با توجه به شاخه های مختلف حسابداری به عنوان حسابرس در دو دسته زیر مشغول به کار شوند:

حسابرسی داخلی: این دسته از حسابرسان رابطه نزدیکی با مدیریت دارند و مهمترین اطلاعات و گزارشات رسیدگی واحد تجاری را به صورت هفتگی، ماهانه، سالانه جمع آوری و به صورت جامع به مدیر عامل و هیئت مدیره ارائه می کنند.

حسابرسی مستقل: عالیت کاری این دسته از افراد بر اساس قرارداد موسسات حسابرسی با سازمان ها و شرکت ها انجام می شود. حسابرسان مستقل بر اساس اصول و موازین حسابداری کلیه عملیات مالی واحد تجاری را بررسی و گزارشات خود را به صاحبان سهام ارائه می کنند.

حسابرسان داخلی معمولاً از پرسنل همان واحد اقتصادی هستند و با تایید مدیر عامل مشغول به کار می شوند و حقوق خود را از حسابداری واحد اقتصادی حسابرسی شونده دریافت می نمایند و لذا گزارشاتی را که ارائه می دهند برای بسیاری از استفاده کنندگان و به ویژه استفاده کنندگان خارجی که قبلاً توضیحات آن ارائه شد ، قابل قبول و اعتماد نمی باشد و لذا برای رفع این مشکل حسابرسان مستقل اقدام به حسابرسی می نمایند.

آنها عملکرد مالی را مورد بررسی قرار داده و ارائه گزارش می نمایند. حسابرسان مستقل از شرکت حسابرسی شونده ، حقوق دریافت نمی نمایند و از طرف شرکت های حسابرسی به واحدهای اقتصادی معرفی می شوند و هیج شناخت و ارتباطی با مدیریت و سایر پرسنل ندارد و لذا گزارشات آنها قابل اطمینان برای تمامی استفاده کنندگان از صورت های مالی می باشد.

مقاله مرتبط »» حسابرسی، اصول و روش ها

 

حسابداری دولتی

با بزرگ شدن ساختار دولت ها ، امکان سوء استفاده از منابع مالی دولت ها بیشتر شده و نیاز مبرم مدیران به دریافت گزارشات برای تصمیم گیری های مدیریتی خود ، اصلی غیر قابل انکار است.

همان‌طور که از اسم حسابداری دولتی حسابداری مشخص است، این شاخه مربوط به فعالیت‌های حسابداری در سازمان‌های دولتی است. حسابداری دولتی یا Governmental accounting به فرآیند تلخیص، جمع‌آوری، طبقه‌بندی، اندازه‌گیری،‌ تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی سازمان‌های دولتی گفته می‌شود. گزارش‌های به دست آمده از حسابداری صنعتی، برای تصمیم‌گیری‌های صحیح مالی، کنترل برنامه‌های مصوب سالانه و جلوگیری از تداخل مالی؛ در اختیار دولت، مدیران مالی، دستگاه‌های دولتی و دیوان محاسبات قرار می‌گیرند. در حسابداری دولتی موضوع بودجه بندی و کنترل بودجه مهم ترین بخش محسوب می شود. در مقاله حسابداری دولتی چیست بیشتر در این مورد توضیح دادیم.

حسابداری هزینه

حسابداری هزینه که یکی از روش های حسابداری است، گاهی به عنوان زیر مجموعه حسابداری مدیریت شناخته می شود. حسابداری هزینه به ثبت، ارائه، تجزیه و تحلیل و ارزیابی هزینه های مختلف تولید اشاره دارد.

حسابداری هزینه در مشاغل تولیدی بسیار مفید است، زیرا شرکت های تولیدی پیچیده ترین روند هزینه را دارند. در حسابداری هزینه تمام هزینه های واقعی و استاندارد ارزیابی می شوند تا مدیران با مقایسه هزینه ای واقعی در تعیین بهبود عملکرد تولید در آینده اقدامات اصلاحی را به روشی به مراتب بهتر انجام دهند. برای مطالعه بیشتر در این مورد به مقاله حسابداری هزینه ها وسایر پرداخت ها مراجعه فرمایید.

حسابداری مدیریت

با رشد جوامع ، مدیران واحدهای اقتصادی به عنوان رکن اصلی ، نیاز دارند که به تجزیه و تحلیل صورت های مالی بپردازند تا بتوانند تصمیمات درستی را اتخاذ نمایند.

در اواخر قرن نوزدهم مدیریت علمی به عنوان رشته‌ای خاص توسط فردریک تیلور مطرح گردید. مدیریت علمی بطور بسیار خلاصه، روش برخورد منظم و منطقی با مسائل سازمان‌ها به منظور یافتن مناسب‌ترین راه برای انجام هر کار است و بر کسب اطلاع دقیق و کامل از آنچه می‌گذرد و نتایجی که بر اثر هرگونه تغییر حاصل می‌شود تأکید دارد. این نوع از مدیریت نیاز زیادی به اطلاعاتی از قبیل بهای تمام شده محصولات و خدمات، مقدار تولید، هزینه اجزاء مختلف تولید، قیمت فروش محصولات و خدمات و ظرفیت منابع مختلف نظیر ظرفیت تولیدی ماشین آلات و تجزیه و تحلیل این اطلاعات داشت.

این جریان، نیاز به اطلاعات و بخصوص اطلاعات مالی را فزونی بخشید. افزایش استفاده مدیران از اطلاعات مالی موجب شد که روشهای هزینه یابی تولیدات، خدمات و فعالیتها بهبود و توسعه یابد و اطلاعات مفصل تری از جنبه های مختلف مالی فعالیت‌ها فراهم آید. بدین ترتیب، حسابداری مدیریت به عنوان رشته‌ای خاص در اوایل قرن حاضر شکل گرفت.

اگر بخواهیم تعریف حسابداری مدیریت را بیان کنیم، شامل تجزیه و تحلیل مالی، بودجه بندی و پیش بینی، تحلیل هزینه، ارزیابی تصمیمات تجاری و زمینه های مشابه است. تمرکز اطلاعات حسابداری مدیریت عمدتاً بر ارائه اطلاعات مورد استفاده ذینفعان داخلی شرکت تمرکز دارد. این اطلاعات دقیق تر از اطلاعاتی است که به ذینفعان خارجی شرکت (همچون سهامداران) داده می شود. تمرکز حسابداری مدیریت بر رفع نیازهای اطلاعاتی مدیریت است.

حسابداری منابع انسانی

حسابداری منابع انسانی یا Human resource accounting که یکی از شاخه ‌های جدید علم حسابداری است ؛ به فرآیند شناسایی و گزارش‌دهی سرمایه‌گذاری‌های منابع انسانی مربوط است. منابع انسانی برای هر کسب‌وکار یکی از باارزش‌ترین منابع است؛ زیرا سرنوشت و موفقیت یک سازمان در دستان کارکنان آن است.

حسابداری منابع انسانی به سه بخش تقسیم می‌شود :

  1. شناسایی: شناسایی کمیت و کیفیت منابع انسانی یک سازمان و تهیه آمار
  2. ارزیابی : اندازه‌گیری ارزش اقتصادی منابع انسانی
  3. گزارش گری : ارائه گزارش ‌های مالی مناسب درباره منابع انسانی سازمان کدام شاخه حسابداری بهتر است

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است کدام شاخه حسابداری بهتر است. پاسخ به این سوال نیز مشابه پاسخ به سوالات بالا، نسبی است و بسته به علایق و توانایی افراد متفاوت است.

نیز برای محیط زندگی افراد مختلف نیز متفاوت است به عنوان مثال شخصی که در شهری بسیار کوچک زندگی می نماید ، شاخه حسابداری صنعتی یا حسابداری پیمانکاری یا حسابرسی نمی تواند گزینه مناسبی باشد زیرا که در آن محیط زندگی ، کارخانه تولیدی، شرکت پیمانکاری و یا شرکت حسابرسی وجود ندارد و لذا این شاخه برای شخص مذکور، کاربردی نیست.

نسبی بودن این پاسخ در تمامی حالات بررسی موضوع کاربردی و مطرح است و لذا به طور قطعی نمی توان پاسخ این سوال را داد. برای مطالعه بیشتر در این مورد می توانید به مقاله انواع حسابداری مراجعه فرمایید.

بهترین گرایش رشته حسابداری

با توجه به توضیحات فوق ، نمی توان پاسخی قطعی داد. لیکن اگر بخواهم از دید شخصی خودم این موضوع را در منظر بررسی قرار دهم، حسابداری صنعتی را بهترین گزینه می دانم.

شخصی می تواند حسابداری بهای تمام شده را به صورت کامل پیاده سازی نماید که در وهله اول بر حسابداری بازرگانی را به صورت کامل اشراف داشته باشد. می دانیم که در شاخه حسابداری صنعتی مسائل مالی به صورت ریزتری مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد و لذا چنین شخصی می تواند به صورت ریز مسائل مالی را مورد بررسی قرار دهد و گزارشات ارزنده ای ارائه دهد. از لحاظ میزان حقوق دریافتی نیز این شاخه از حسابداری از سطح درآمد بالاتری برخوردار هستند.

حسابداری مالی بهتر است یا صنعتی؟

با توجه به توضیحات فوق الذکر، حسابداری صنعتی دارای حقوق بالاتری است لیکن نمی توان صرفاً براساس میزان حقوق، رای به بهتر بودن آن داد.

افراد باید با توجه به علایق و توانایی های خود، گزینه مورد نظر را انتخاب و در آن فعالیت نمایند. همان گونه که قبلاً نیز توضیح داده شد، حسابداری مالی به عنوان پایه حسابداری مطرح است و برای فعالیت در شاخه حسابداری صنعتی، ابتدا باید حسابدار مالی قوی ای بود.

شخصی که حسابداری مالی را درک کرده باشد و قادر به اجرای آن به صورت کامل و حرفه ای می باشد، قادر خواهد بود، در شاخه حسابداری صنعتی که به آن حسابداری بهای تمام شده نیز اطلاق می شود، فعالیت نموده و با آموزش دیدن اصول مربوطه، در این شاخه نیز فعالیت داشته باشد.

مزایای حسابدار رسمی شدن حسابداری چیست

مزایای حسابدار رسمی شدن

در ابتدا می خواهیم با واژه حسابدار رسمی آشنا شویم و آن را مورد بررسی قرار دهیم. اگر مدت زیادی در رشته حسابداری در حال فعالیت هستید، حتما نام جامعه حسابداران برایتان نامی آشنا است. گروه جامعه حسابداران ایران در حقیقت حرفه ای ترین حسابداران در سطح کشور هستند که توانایی آن ها به عنوان یک حسابدار خبره تایید شده و می توانند مسئولیت های بزرگ تری را بر عهده بگیرند.

حسابداران با گذراندن مدت مشخصی از کار و با داشتن مدرک دانشگاهی می توانند در آزمون حسابداری رسمی شرکت کنند. بعد از قبولی در این آزمون مدرکی برای آن ها صادر می شود که با کمک آن می توانند به حسابدار رسمی یک مجموعه تبدیل شوند. مهر و امضای این مدرک معتبر، مورد تایید بسیاری از مهم ترین نهادها از جمله سازمان امور مالیاتی کشور است.

اگر فعالیت در حرفه حسابداری را یک راه پر فراز و نشیب برای رسیدن به موفقیت تصور کنید، حسابداری رسمی می تواند یکی از مهم ترین مقصدهای موفقیت در این مسیر باشد. مهم ترین تفاوت یک حسابدار معمولی با حسابدار رسمی، این است که همه حسابداران معمولی در آزمون تخصصی حسابداری پذیرفته نمی شوند. بنابراین می توان گفت سطح علمی و تجربه کاری افرادی که در آزمون جامعه حسابداران شرکت می کنند، بالاتر از حسابدار معمولی است. علاوه بر این، دریافت مدرک حسابداری رسمی در جایگاه شغلی و تغییر وظایف نیز تاثیرگذار است.

سازمان امور مالیاتی کشور، تمام شرکت‌هایی که دارای ثبت درآمد هستند را ملزم به استفاده از خدمات حسابداران رسمی می‌نماید. در نتیجه حسابداران رسمی یکی از مهم‌ترین افرادی هستند که شرکت‌ها با آنها همیشه سر و کار خواهند داشت. این همکاری‌ها شامل موارد گوناگونی می‌شود مثلا شرکت‌های بزرگ معمولا برای حسابرسی داخلی، با حسابداران رسمی همکاری می‌کنند. گاهی اگر شرکتی بخواهد از بانک وام دریافت کند، بانک وام دهنده با نظر به مهر و امضای حسابداران رسمی در صورت‌های مالی آن شرکت، با پرداخت وام موافقت خواهد کرد. شرکت‌های پیمانکاری که می‌خواهند در مناقصه‌ها دولتی شرکت کنند، معمولا باید از حسابداران رسمی برای تایید صورت‌های مالی خود استفاده کنند.

میزان درآمد یک حسابدار رسمی، به شرکت مورد نظر و البته دامنه فعالیت های حسابدار بستگی دارد. با این حال هنگامی که مدرک حسابداری رسمی را دریافت می کنید، یعنی تخصص و مهارت شما در حرفه حسابداری مود آزمایش قرار گرفته و تایید شده است.

بنابراین مزد دریافتی حسابدار رسمی، مبلغی بیشتر از حقوق حسابدار طبق قانون کار است. به همین دلیل دریافت مدرک حسابداری رسمی می تواند باعث افزایش درآمد و جایگاه شغلی شما باشد.

بازار کار حسابداری در کانادا

اگر نگاهی به لیست مشاغل پردرآمد و پرطرفداری که هر ساله توسط دولت کانادا منتشر می شود بیاندازید، متوجه می شوید که حسابداری یکی از شغل هایی است که در کانادا نیز مانند کشورهای دیگر مورد استقبال قرار می گیرد و از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

تمامی کسب و کارهای فعال حال فرقی ندارد در ایران باشند یا در کانادا، درهر جای دنیا به یک حسابدار جهت مدیریت، تجزیه و تحلیل داده های مالی و مسائلی در این زمینه دارند.

اما در کشور کانادا این نیاز بیش تر حس می شود و به دلیل وجود شرکت های کوچک و بزرگ بسیار، موقعیت های شغلی بسیاری برای افرادی که در حوزه حسابداری تحصیل کرده و تخصص دارند وجود دارد.

حتی جالب است بدانید که با توجه تامین بخش مهمی از بودجه دولتی از طریق مالیات، تامین و وجود قوانین جامع مالیاتی اهمیت این جامعه به متخصصین امر حسابداری رو دو چندان می کند. این بدان معناست که اگر شما در رشته حسابداری تحصیل کردید یا قصد کار در کانادا را دارید، شانس این را دارید که برای شرکت های مختلف و ارگان ها رزومه ارسال کنید و به راحتی در یکی از آن ها شروع به کار کنید.

در استان‌ های نیوفاندلند و لابرادور، ساسکاچوان، پرنس ادوارد، کبک، انتاریو، آلبرتا، بریتیش کلمبیا، یوکان و مانیتوبا بازار کار نسبتاً خوبی برای حسابداری وجود دارد ولیکن در استان‌های نیوبرانزویک، نوا اسکوشیا و نوناووت بازار کار بهتر است.

بر اساس آمار و ارقام ارائه شده در بانک مشاغل کانادا، بازار کار رشته حسابداری در ده سال آینده در کانادا عرضه و تقاضای نسبتاً برابری خواهد داشت. بر اساس همین آمار در ده ساله بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۸ حدود ۹۴۴۰۰ شغل جدید در این صنعت ایجاد خواهد شد و حدود ۹۴۱۰۰ نیروی جویای کار در این رشته به دنبال شغل خواهند بود.

به دلیل حساسیت شغل حسابداری در کانادا، شما باید جهت استخدام در این شغل شرایط مشخصی را رعایت کنید :

برای اشتغال به صورت حسابدار و ورد به بازار کار حسابداری در کانادا شما باید مدرک دانشگاهی و یا موسسات آموزشی که به صورت تخصصی این رشته را آموزش می دهند داشته باشید . در صورتی که مدرک شما توسط انجمن حسابداران ، انجمن دفترداران کانادا و یا موسسه اوراق بهادار تایید شوید شما می توانید به عنوان یک حسابدار به کار مشغول شوید . در صورتی که مدرک تحصیلی در مقاطع عالی و یا تجربه کاری زیاد داشته باشد به شما سمت هایی مانند دفتردار یا ناظر دفاتر پرداخت داده خواهد شد .

تحصیل در کانادا در مقاطع مختلف دانشگاهی ( کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا ) امکان پذیر است . حسابداری شاخه های مختلفی از جمله : تحلیل گر کسب و کار ، حسابرس داخلی ، حسابدار ، مدیریت امور بیمه ، تحلیل گر مالی و تحلیل گر گزارشات مالی را شامل می شود .

مدرک شما باید توسط یکی از مراکز مشخص در کانادا تایید شود زیرا از جمله مشاغل دارای مقرارت و نیازمند به مدرک خاص است و فعالیت در این حوزه نیاز به مجوز دارد .

برای کسب مجوز متقاضیان می توانند در یکی از موسسات انجمن حسابداری عمومی کانادا ( CGA ) ، موسسه اوراق بهادار کانادا ( CSI ) و یا موسسه کانادایی حسابداران خبره ( CA ) دوره لازم را گذرانده و مجوز دریافت کنند . هنگامی که توانستید مجوز لازم جهت فعالیت خود را دریافت کنید می توانید به عنوان یک حسابدار در شغلی که متناسب با تحصیلات و میزان تجربه شما می باشد به کار مشغول شوید .

میزان تجربه و سابقه کار یا داشتن مهارت های موثر بازار کار حسابداری در کانادا می تواند بر در آمد تاثیر مهمی داشته باشد . از جمله مهارت های موثر می توان به بودجه بندی ، بستن حساب ها ، مشاوره مالیاتی ، تسلط به نرم افزارهای مختلف مانند اکسل اشاره کرد .

طبق NOC برای شغل حسابداری طبقه بندی زیر صورت گرفته است:

  • * حسابداری عمومی
  • * حسابرس داخلی
  • * مشاور مالیاتی
  • * کنترل کننده
  • * مدیر ارشد مالی
  • * مدیر حسابداری
  • * مدیر گزارشات مالی

حقوق کارکنان مالی و حسابداری در گستره ی 30.000 دلار تا 100.000 دلار قرار می گیرد. علت تفاوت در حقوق در این مشاغل، تنوع در مشاغل مالی و حسابداری و همچنین مهارت های مورد نیاز برای هر شغل می باشد. مشاغلی مانند کارکنان صورت حساب و حقوق و دستمزد، در پایین این گستره حقوقی قرار می گیرند . همچنین مشاغلی مانند سرپرست و مدیریت که لازمه آن تجربه کاری بسیار بالا می باشد، در بالای گستره قرار می گیرد.

رضایت شغل حسابداری در کشور های مختلف

ایران
آمریکا
کانادا
ترکیه

امتیازات شما

امتیاز کاربران: 4.8 ( 3 رای)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا