رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی

رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی : حسابداری ابعاد بسیاری دارد و بررسی گستره آن در مجال این مقاله نیست و لیکن مدنظر است حسابداری ، تعاریف و عوامل آن با زبانی ساده مطرح و در خصوص نرم افزار های حسابداری نیز توضیحاتی ارائه گردد. می دانیم که با رشد و توسعه حسابداری، نرم افزارهای مالی که جزئی لاینفک از آن محسوب می شود، نیز توسعه یافته و به صورت تخصصی برای شاخه های مختلف حسابداری، نرم افزارهای مرتبط، ارائه می گردد.
ویژگیهای حسابداران کدام است :
حسابداران هم همانند افراد حاضر در هر حرفهای ، دارای ویژگی های مشترکی هستند.
البته نمیتوان این ویژگیهای شخصیتی را به همه افراد تعمیم داد.
برخی از ویژگیهای حسابداران به شرح زیر است (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی) :
1-ذهنیتی منظم و منطقی
2-با پشتکار ، متمرکز و دقیق
3-دارای اعتماد به نفس و روحیه درستکاری
4-علاقهمند به کسب دانش و بهروز بودن
آینده حرفه حسابداری در ایران :
پیش بینیها نشان میدهند که آینده رشته حسابداری در ایران بسیار خوب است. امروزه از کوچک ترین سازمانها گرفته تا بزرگترین شرکتها و کارخانجات ، همگی به یک حسابدار و یا یک گروه حسابداری نیازمندند.
در واقع حسابداری مانند قلب یک مجموعهی کاری میباشد و اگر خللی در کارکرد آن به وجود بیاید، بقیه ی گروههای کاری هم با مشکل مواجه خواهند شد.
به عنوان مثال یک کارخانه را در نظر بگیرید :
در یک کارخانه این حسابدار و یا گروه حسابرسی است که مشخص میکند هزینهها و درآمدها چقدر بوده و در واقع این حسابدار است که ورودی و خروجی های کارخانه را مشخص میکند و گزارش آنها را ارائه میدهد.
حالا فرض کنید که حسابدار نتواند این کارها را به درستی انجام دهد و گزارش هایی که ارائه میدهد ، دقیق نباشد.
در این صورت مشکلات زیادی برای کارخانه پیش خواهد آمد و حتی ممکن است آن کارخانه به ورشکستگی هم برسد ، در این صورت کارخانه حتی از پرداخت حقوق کارگران خودش هم عاجز خواهد بود و دقیقاً به همین دلیل است که میگوییم حسابداری قلب یک مجموعهی کاری است، چون اگر حسابداری خوب کار نکند بقیه قسمتها نیز نمیتوانند به خوبی فعالیت کنند.
توضیح :
تمامی این موارد نشان میدهند که به کار گرفتن گروههای حسابداری خبره برای تمامی ارگانها ، شرکتها و کارخانهها یک ضرورت است و این ضرورت با گذر زمان بیشتر هم خواهد شد.
به دلیل این که امور حسابداری رفته رفته الکترونیکی میشوند و بهکارگرفتن افراد غیر متخصص در این زمینه روز به روز غیر ممکنتر خواهد شد.
آینده حسابدار (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی) :
به همین دلیل آینده حرفه حسابداری در سراسر دنیا و به خصوص در ایران که یک کشور در حال توسعه است بسیار خوب پیش بینی شده است.
حسابداری از جمله مشاغل ضروری هر کسبوکاری است.
هر کسبوکاری بسته به حجم فعالیت، حداقل به یک حسابدار برای سروسامان بخشیدن امور مالی نیاز دارد.
پس اگر شما در ابتدای مسیر انتخاب رشته و حرفه هستید و به حسابداری علاقهمندید؛ شک نداشته باشید که این حرفه آینده شما را میسازد.
رتبه حسابداری در میان مشاغل سخت (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی):
در ردهبندی مشاغل سخت حسابداری در رتبه پنجم قرار دارد و این به معنای حساسیت این حرفه در بقای هر کاری است.
از طرفی حسابداری در لیست فهرست اولیه مشاغل پردرآمد دنیا نیز بهشمار میآید. شاید یک حسابدار همانند پزشک و یا خلبان با جان افراد کاری نداشته نباشد ولی اطمینان از وضعیت مالی هر شرکت و یا هر فردی در ذهن توانمند و با خرد اوست که انجام میپذیرد.
رشته حسابداری :
بسیار از افراد در زمان انتخاب رشته دانشگاه، براساس رتبه و نام دانشگاه ، تصمیمگیری نهایی را انجام میدهند؛ بدون اینکه در مورد رشته تحصیلی و آینده شغلیشان بررسیهای کاملی را انجام داده باشند.
ما به شما پیشنهاد میکنیم ابتدا بر اساس علاقه و پس از آن آینده حرفه کاریتان تصمیمگیری انجام دهید.
اگر به حسابداری و امور مالی علاقه دارید، اگر فردی منظم و دقیق، باحساب و کتاب و دارای ذهنیتی تحلیلگر هستید ، این رشته مناسب فردی همچون شماست.
نیاز بیشتر به حسابداری (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی) :
همانطور که از گذشته تا به امروز حسابداری اساس تصمیمات مالی و آینده هر کسبوکاری بوده ، امروزه نیز با گسترش تکنولوژیهای جدید مانند AI و IOT و افزایش نیاز بازار کار به فردی که از تخصص و دانش کافی در حسابداری برخوردار باشد بیش از پیش نیاز است.
آموزش حسابداری :
هیچ زمانی برای آموزش حسابداری دیر نیست! چه یک دانشآموخته رشته حسابداری باشید و یا یک مدیر مالی، فرقی ندارد، به هرحال در مقطعی از روند کارتان به آموزش نیاز پیدا خواهید کرد.
برای مثال دورههای تخصصی آشنایی با IFRS و ACCA میتواند برای هر حسابداری کاربردی باشد.
دورههای تخصصی حسابداری و کار با نرم افزار حسابداری شرکتی را میتوانید به صورت حضوری و یا غیر حضوری (آنلاین) بیاموزید.
حسابداری و انواع آن (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی) :
وقتی که از حسابداری و انواع آن صحبت میکنیم ، منظور شاخههای مختلف علم حسابداری است که عبارتند از:
حسابداری مالی، حسابداری دولتی، حسابداری مدیریت، حسابداری مالیاتی و حسابداری فروشگاهی ، حسابداری صنعتی.
در ادامه هریک از شاخهها را شرح میدهیم :
حسابداری مالی (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی) :
حسابداری مالی شاخهای از علم حسابداری است که به اسم حسابداری گزارش نیز معروف است.
اصلیترین هدف این شاخهی حسابداری، تهیه و تنظیم صورتهای مالی اساسی است.
با توجه به این که مالیات در سراسر دنیا باید محاسبه و بررسی شود ، تعیین کردن این امر نیاز به شناخت دقیق سود خالص دارد و این کار تنها با نگه داشتن حساب ها و تنظیم کردن صورتهای مالی که مقدار سود را بهخوبی نشان میدهند؛ امکان پذیر است.
از همین رو دولتها به استفاده کردن از صورتهای مالی موسسات روی آوردند که این صورتها توسط حسابداران مالی تهیه میشوند.
عمدهترین استفادهکنندگان :
به طور کلی عمدهترین استفادهکنندگان صورتهای مالی ، بانکها هستند.
حسابداری مالی اساس فعالیتهای مالی شرکتها است و هر آن چیزی است که در اکثر شرکتها به عنوان فعالیتهای مشخص ثبت در دفاتر و ارائه گزارشات در دورههای مالی شناخته میشود.
حسابداری دولتی (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی) :
اصلیترین وظیفهی حسابداری دولتی ، کنترل کردن هزینههای دولتی است.
دولتها وظیفه دارند که درآمدها و هزینههای سالانهی خودشان را پیشبینی کنند و به مجلس ارائه دهند.
به همین دلیل آنها مجبور هستند که برای تعیین بودجه از یک سیستم حسابداری متخصص استفاده کنند که در این کار ، آنها را یاری کند.
این سیستم حسابداری که دولتها از آن استفاده میکنند حسابداری دولتی نامیده میشود و امروزه یکی از شاخه های مستقل رشتهی حسابداری است.
کنترل بر هزینهها و درآمد دولتها و پیشبینی آنها، نیاز به پیدایش و رواج حسابداری جدیدی تحت نام حسابداری دولتی دارد که به عنوان رشتهای جداگانه شروع به کار کند.
حسابداری مدیریت :
اصلیترین کار حسابداری مدیریت ، ارائه دادن گزارشات اطلاعاتی در مورد مواردی مانند قیمت تمام شده محصولات ، میزان تولید ، هزینهها وبهای فروش خدمات و محصولات است.
حسابداری مدیریت هم چنین بررسی ظرفیت منابع متعدد مانند ظرفیت تولید تجهیزات را نیز بر عهده دارد.
حسابداری مدیریت امروزه یک شاخهی مستقل است که حدوداً در اوایل قرن معاصر شکل گرفته است.
حسابداری صنعتی (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی) :
حسابداری صنعتی اولین بار بعد از انقلاب صنعتی اروپا و برای مشخص کردن قیمت تمام شدهی محصولات تولید شده به کار گرفته شد.
اصلیترین وظیفهی حسابداری صنعتی برآورد کردن هزینهی تمام شدهی کلیهی عوامل تولیدی است.
امروزه حسابداری صنعتی یکی از پرکاربردترین انواع حسابداری باشد و بخصوص در کشورهای در حال توسعه این شاخه از حسابداری آیندهی خوبی از لحاظ شغلی دارد.
شانس استخدام :
به دلیل این که کشورهای در حال توسعه هنوز احتیاج خیلی زیادی به احداث واحدهای صنعتی دارند و با راهاندازی این واحدها کسانی که در رشتهی حسابداری صنعتی به طور تخصصی تحصیل کردهاند شانس زیادی برای استخدام خواهند داشت.
حسابداری صنعتی یا بهای تمام شده عموماً در واحدهای صنعتی برای محاسبه قیمت فروش بر مبنای بهای تمام شده هر محصول و ارائه گزارشات برای محصولات، خدمات و فعالیتها استفاده میشود.
حسابداری مالیاتی :
در حسابداری مالیاتی به محاسبه میزان مالیات بر درآمد موسسات و قوانین و مقررات مالیاتی پرداخته میشود.
قوانین مالیاتی در تمام کشورهای جهان موضوعی مهم است و محاسبه مالیات ، کاری بسیار دقیق و لازم است.
حسابداری فروشگاهی :
مدیریت فروشگاهها هم مانند هر کسبوکاری باید همراه با حسابوکتابهای دقیق انجام گیرد.
حسابداری فروشگاهی شامل حسابوکتاب موجودی اجناس ، کنترل حساب ها ، دریافت و پرداخت ، چکها و رسیدها و … است.
آنچه در مدیریت فروشگاه اهمیت دارد ؛ سرعت و دقت حساب ها بدون حتی کوچک ترین معطلی در مقابل مشتریان است.
نرم افزارهای حسابداری (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی) :
حسابداری از گذشته تا به امروز با ابزارهای مالی بسیاری رشد کرده است.
امروزه با رشد چشمگیر تکنولوژی نرم افزارهای حسابداری جای چرتکه و ماشین حساب را گرفتهاند و کسبوکارها این نرمافزارها را ابزاری مهم برای مدیریت کارشان تلقی میشوند.
سوالی که برای هر تازه کار حسابداری مطرح میشود :
چگونگی یادگیری و بهکارگیری نرمافزار در امور مالی یک شرکت است.
شرکت های فروشنده نرم افزار های حسابداری با ارائه خدمات آموزشی و پشتیبانی رایگان این موضوع را در ذهن هر حسابداری آسودهتر کرده است.
معرفی انواع نرم افزار های حسابداری :
بهترین نرم افزار حسابداری ، در واقع نرم افزاری است که بتواند نیاز های شما را در حوزه تولید کالا و خدمات بر طرف کرد و بتواند مدیریت بهینه و اثر بخش شما را در کنترل و مدیریت هوشمندانه دخل و خرج ، یاری دهد.
ما هیچ نرم افزار حسابداری برای پوشش همه نوع فعالیت های کسب و کار نداریم و هر کسب و کاری باید قادر باشد بر اساس نیاز سنجی موثر خود و بر اساس اهداف و رفتار سازمانی تدوین شد، به دنبال استقرار یک نرم افزار کنترل فرآیند های مالی درون و برون سازمانی باشد.
تنوع نرم افزار ها (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی) :
شمار نرم افزار های حسابداری و حسابرسی عمومی و تخصصی با پیشرفت فناوری و استاندارد های مالی، در حال افزایش بوده و نیاز مدیران ارشد مالی به سامانه های کارا جهت رصد هوشمندانه و مستمر فعالیت های خرید و فروش محصولات و خدمات شرکت ها و سازمان ها نیز به موازات رشد اقتصاد و فناوری ، روند صعودی دارد.
نرم افزار حسابداری می بایست در حد اندازه و نیاز سازمان بوده و بعضا شرکت های دولتی وخصوصی نیاز به طراحی نرم افزار اختصاصی برای خود دارندکه زیر سیستم های متنوع آنها را پوشش دهد.
انتخاب نادرست :
انتخاب نادرست نرم افزار حسابداری می تواند هزینه ها را افزایش داده و منجر به اختلال در فعالیت مالی سازمان / شرکت شود.
استاندارد های حسابداری مرتب تغییر می کند و فرم ها و شیوه نامه های حسابرسی و مالیاتی و ارزش افزوده نیز هر سال دست خوش تغییر می شود.
به خصوص ضرایب بیمه پرسنلی و هزینه های بانکی و امثال آن.
نیاز به مشاوره تخصصی :
لذا در کنار تغییر سیاست های سازمانی و ظهور فناوری های نوین مدیریت مالی ، انتخاب نرم افزار حسابداری روز به روز مشکل می شود و نیاز به مشاوره تخصصی برای انتخاب و استقرار یک سیستم هوشمند مدیریت مالی دارید.
گزارش امروز نگاهی دارد به آنچه از یک نرم افزار حسابداری خوب انتظار داریم و معرفی انواع نرم افزارهای حسابداری داخلی و بین المللی.
نرم افزار حسابداری چه وظیفه ای دارد؟
نرم افزار حسابداری برای رصد مستمر و مداوم و اثربخش معاملات مالی درون یک سازمان بوده و معمولا پکیج های پنج گانه ای را دنبال می کند که عبارتند از:
دفتر کل ، حساب های دریافتی ، حساب های قابل پرداخت (بستانکار) ، حقوق و دستمزد و گزارش گیری جامع مبتنی برنیازهای مدیریت ارشد.
نرم افزار های حسابداری چه کاربرد هایی را پوشش می دهند؟
اگر برای نخستین بار است که قصد دارید نسبت به خرید نرم افزار حسابداری اقدام کنید ، باید بدانید که اصولا نرم افزار های حسابداری بر اساس نیاز های خاصی تولید می شود و کاربرد های متنوع و متفاونی با یکدیگر دارند.
بخشی از نرم افزار های حسابداری، برای حسابداری پایه هستند.
یعنی کارهای معمولی ، مثلا مدیریت حساب های بانکی بررسی ضمانت نامه های بانکی برای پروژه های مختلف.
سر رسید چک هایی که به فروشندگان کالا و خدمات داده شده است.
دریافت مبالغ صورت وضعیت از کارفرما های دولتی و خصوصی و مدیریت دارایی های ثابت و بررسی اسناد دریافتنی و پرداختنی.
این ها در واقع هسته یک سیستم حسابداری را تشکیل می دهد که نیاز مدیریت مالی را تامین می کند.
نرم افزار های پروژه محور :
بخشی از نرم افزار های حسابداری، پروژه محور (PROJECT BASED ACCOUNTING ) تعریف و طراحی می شود.
یعنی شما بر اساس پروژه ای که در یک صنعت خاص در یک مکان و زمان خاص دارید، نرم افزار خاصی طراحی یاخریداریمیکنیدتاآننیازخاصرابرطرفکند.
این نرم افزارها تلاش می کند تا سود شما در پروژه خاص بهتر رصد و افزایش یابد و از هدر رفتن منابع انسانی و کالایی، جلوگیری شود.
حداکثر سازی سود آوری هم در مدیریت منابع انسانی هم در نظارت بر حسن اجرای تعهدات پیمانکار در مقابل مشتری ( شامل کارفرما ) صورت می گیرد.
محاسبه هزینه های پروژه :
در نرم افزار های حسابداری پروژه محور، تلاش می کند تا هزینه های پروژه در حال و آینده بررسی و همه هزینه ها از نظر مدیریت پروژه محاسبه می شود تا در بهبود تصمیم گیری مدیران میانی و ارشد موثر باشد.
نرم افزار مدیریت تنخواه :
برخی از نرم افزار های حسابداری تنها به منظور مدیریت تنخواه صورت می گیرد.
این نوع نرم افزار ها ، فقط به منظور مدیریت تن خواه و بررسی جریان نقدینگی تخصیصی به واحد های مختلف عملیاتی و اداری در نقاط مختلف طراحی می شود و تلاش می کند تا روند پیشرفت طرح های توسعه ای و هزینه های آن ها را بررسی کند.
این نوع نوع نرم افزار ها هم در سازمان های دولتی و خصوصی و شرکت ها کاربرد دارد.
نرم افزار مدیریت موجودی :
برخی از نرم افزار های حسابداری به منظور مدیریت موجودی طراحی می شود تا به شرکت ها کمک کند تا سطوح موجودی صحیح را برای به حداکثر رساندن سود و کاهش اتلاف هزینه و کاهش استهلاک و افزایش ضرر و زیان ، تحت نظر قرار بگیرند.
نرم افزار فروشگاهی :
یکی از متداول ترین سیستم های حسابداری، مدیریت فاکتور و صدور صورتحساب است که از مغازه های کوچک تا شرکت های چند ملیتی به این سیستم نیاز مبرم دارند.
برای بررسی پرداخت های مشتری به صورت اتوماتیک و کاهش خطای منابع انسانی ، این سیستم های مدیریت فاکتور از انبار تا مغازه ، قابل استفاده خواهد بود.
نرم افزار های پر طرفدار که طیف متنوعی از صنایع را در بر می گیرد.
نرم افزار بودجه بندی :
نرم افزار بودجه بندی و پیش بینی از دیگر نرم افزار های حسابداری است که کاربرد بسیار دارد.
نرم افزار دارایی های ثابت :
برخی دیگر از نرم افزار های حسابداری، دارایی ثابت را بررسی می کند.
این نوع از سیستم های حسابداری، دارایی های ثایت را با ارائه یک پایگاه دیتا مرکزی از دارایی از زمان ورود و خروج گرفته تا تاریخچه حسابداری و استهلاک و امثالهم کنترل می کنند که در شرکت های سهامی عام، کاربرد زیادی دارد.
نرم افزار حقوق و دستمزد :
نرم افزار های حسابداری مدیریت حقوق و دستمزد هم متداول ترین نرم افزار ها هستند که فیش حقوق صادر می کنند.
پرداخت مالیات های دارایی ماهانه و ارزش افزوده فصلی و حق بیمه پرسنل و بررسی ماموریت و مزایای منابع انسانی از جمله مسئولیت های این نرم افزارها به شمار می روند.
آنچه باید در انتخاب نرم افزار حسابداری بدانید (در توضیح رشته حسابداری و نرم افزارهای مالی) :
1 )
اندازه سازمان شما در خرید نرم افزار مهم است.
2 )
فرهنگ مشاوره در خرید نرم افزار و فناوری اطلاعات را رعایت کنید.
3 )
خرید نرم افزار حسابداری یعنی دید بهتر و شفاف در هزینه ها به منظور تسریع وتسهیل تصمیم گیری با گزارش های به موقع.
4 )
پیش از خرید نرم افزار حسابداری، نیاز های خود را مشخص کنید تا مشخص شود کدام نرم افزار متناسب کدام نیاز است تا ماژول مورد نظر انتخاب شود و از پرداخت هزینه های اضافی خودداری گردد.
5 )
نرخ رشد کسب و کار خود را در نظر بگیرید و دامنه مشتریان و حد بزرگ شدن شرکت را بدانید تا مرتب نیاز به روز رسانی نرم افزار و پرداخت هزینه های پیش بینی نشده طراحی و به روز رسانی نشوید.
6 )
از مجموعه ای که نسبت به خرید نرم افزار اقدام می کنید، خدمات پشتیبانی تکنیکی مشخص دریافت کنید.
7 )
استعلام قیمتی از شرکت های دارای محوز از شورای عالی انفورماتیک را فراموش نکنید.
8 )
نرم افزار های حسابداری در قالب پردازش ابری (CLOUD COMPUTING) و هوش مصنوعی (ARTIFICIAL INTELLIGENCE) روز به روز کاربرد بیش تری پیدا می کنند و در هزینه ها صرفه جویی و تسریع عملکردها را در اختیار مدیران مالی قرار می دهند.
9 )
نرم افزار حسابداری خوب باید گزارش و تجزیه و تحلیل خوبی تولید کند و به شما در تحلیل یاری رساند.
10 )
نرم افزار حسابداری خوب باید گرافیک خوب داشته باشد تا شما در کار مداوم خسته نشوید.
11 )
نرم افزار حسابداری باید با اتوماسیون شما همراه شود.
12 )
انواع و اقسام خروجی ها تولید و با نرم افزارهای مدیریت منابع انسانی (HRM) ، مدیریت روابط مشتری (CRM) و امثالهم هم راستا شود.
13 )
قابلیت به روز رسانی آسان داشته باشد و باگ ها شناسایی و قابل رفع باشد.
14 )
قابلیت سفارشی سازی نرم افزار بسیار مهم است و باید با نیاز های شما هم گام سازی شود.
15 )
قابلیت اتصال به نرم افزار ها و سخت افزار های مورد نظر شما را داشته باشد.
16 )
قابلیت اتصال به زیر سیستم های مختلف مالی و اداری را داشته باشد.
17 )
قابل بسط و گسترش بوده و بتوان ماژوال های مختلف را روی آن نصب کرد.
18 )
امنیت بالا داشته و قابل هک شدن آن ضعیف باشد و مطابق با استانداردهای امنیت شبکه.
19 )
قابل اجرا شدن در پلتفرم های مختلف باشد.
20 )
روی پردازش ابری مشکل نداشته باشد.
21 )
چند کاربره باشد تا با تعیین سطح دسترسی، کاربران بتوانند به آن وصل شده و اطلاعات اضافه و گزارش گیری کنند.
22 )
امکان دسترسی به حسابداران خرد و ارشد بدهد.
23 )
داشبورد جامع و همه کاره داشته باشد تا دسترسی لحظه ای به اطلاعات امکان پذیر باشد.
24 )
حسابداری تحت وب را برای شما آسان کند.